Dwukolorowy deser z chia

Dzisiaj zachciało nam się szybkiego i jednocześnie pysznego deseru. Przygotowałam 2 pyszne musy i ułożyłam je na przemian w pucharkach, są pyszne i zdrowe!

Składniki (na 4 porcje):

– 2 szt dojrzałego mango,
– 1 puszka mleka koksowego (takiego które stało kilka dni w lodówce),
– 2 łyżki chia,
– 1/2 limonki,

– 1 bardzo dojrzały duży banan,
– 1 awokado,
– 1 łyżka kakao,
– 1/2 limoonki,

– ew. coś do dosłodzenia np. melasa, lub słód.

Mango myjemy, przekrawamy wzdłuż pestki (z obu jej stron), łyżką wyjmujemy miąższ ze skórki, obkrawamy również pozostałości dookoła pestki. Wrzucamy je do blendera razem ze gęstą oddzieloną częścią mleka kokosowego i nasionami chia oraz wyciśniętym sokiem z 1/2 limonki. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Przekładamy mus do miseczki, do blendera (można go nie myć 😉 ) wrzucamy banana, kakao i awokado oraz wyciśnięty sok z 1/2 limonki znów blendujemy na gładko, gdy jest mało słodki dodajemy trochę melasy lub innego “słodzidła”. W pucharkach na przemian układamy mus mango i czekoladowy, możemy udekorować go owocami (mnie się już nie zmieściły ;). IMG_9967
IMG_9968

Smacznego!!!

print

Podziel się swoją opinią
Edyta Stępczyńska
Edyta Stępczyńska

Szefowa kuchni, weganka, blogerka. Autorka "Wegańskiej Kuchni Polskiej".

Artykuły: 692

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *