Milagu sadam – indyjski ryż z pieprzem

Kuchnia indyjska oferuje bogactwo smaku i aromatu. Taki ryż stanowi wspaniały dodatek do obiadu, ale może też być podawany samodzielnie.

Składniki:

– 1 szklanka ryżu białego,
– 1 łyżka czarnego pieprzu ziarnistego,
– 1 łyżeczka nasion kuminu (kminu rzymskiego),
– 1 łyżeczka nasion gorczycy,
– kilka liści curry (liści, nie mieszanki przypraw),
– 2 łyżki oleju,
– garść orzechów nerkowca,
– sól,
– ew. szczypta asafetydy,
– woda.

Wykonanie:

Ryż zalewamy wodą (1,5 części wody na 1 część ryżu, solimy, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy na bardzo małym ogniu pod przykryciem, nie mieszając przez 10 minut, później wyłączamy ogień i zostawiamy ryż na 10 minut pod przykryciem, żeby doszedł. Na suchej patelni podprażamy ziarna pieprzu, po chwili dodajemy kumin, prażymy je razem aż zaczną pachnieć. Rozgniatamy je w moździerzu, lub mielimy w młynku. Rozgrzewamy olej, wrzucamy gorczycę, liście curry, smażymy przez ok 1 minutę, dodajemy pokrojone orzechy nerkowca i asafetydę, dosypujemy pieprz z kuminem oraz ryż, mieszamy, solimy do smaku. To jest pyszne! Bardzo aromatyczne i lekko pikantne 🙂
IMG_9888

IMG_99002

Smacznego!!!

Przepis inspirowany przepisem ze strony Smak Indii.

print

Podziel się swoją opinią
Edyta Stępczyńska
Edyta Stępczyńska

Szefowa kuchni, weganka, blogerka. Autorka "Wegańskiej Kuchni Polskiej".

Artykuły: 692

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *