Czasami potrzebujemy sosu do kotletów, nugetsów lub innych rzeczy. Wykombinowałam sobie dzisiaj pyszny sos a’la amerykański (który normalnie się robi z majonezu i keczupu).
Bazą sosu był makaron który został mi z poprzedniego dnia. Na jego bazie można zrobić pyszny majonez lub sos (nawet bez oleju).
Składniki:
– ugotowany makaron (ok 1 szklanki),
– dowolne mleko roślinne,
– ok 1/2 łyżeczki soli jajecznej (kala namak),
– 1 łyżeczka musztardy,
– sok z połowy cytryny,
– ew. kilka łyżek oleju,
– 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
– 2 ogórki konserwowe,
– pieprz do smaku.
Wykonanie:
Makaron wrzucamy do kielicha blendera, zalewamy mlekiem, na początku do 1/2 wysokości, dodajemy sól, pieprz, musztardę. Mielimy na gładką masę, jeśli będzie zbyt gęste dolewamy mleka, dodajemy koncentrat pomidorowy i ew. olej, krótko miksujemy. Dodajemy pokrojone w plastry ogórki konserwowe i krótko miksujemy, tak żeby były nie do końca zmielone, pod koniec przyprawiamy gdy potrzeba do smaku. Najlepiej smakuje schłodzony!
Jeśli chcemy uzyskać majonez, nie dodajemy koncentratu pomidorowego 🙂
Smacznego!!!
Witam Cię. Co to jest sól jajeczna (kala namak), gdzie to można kupić lub czym zastąpić??
Małgosiu. tą sól jest ciężko zastąpić, bo jest bardzo specyficzna, ma jajeczny smak (od siarki). Widziałam ją już w marketach typu Auchan, ale bez problemu można kupić przez internet lub w sklepach ze zdrową żywnością 🙂