Oszukany majonez lub sos amerykański – z makaronu


Czasami potrzebujemy sosu do kotletów, nugetsów lub innych rzeczy. Wykombinowałam sobie dzisiaj pyszny sos a’la amerykański (który normalnie się robi z majonezu i keczupu).
Bazą sosu był makaron który został mi z poprzedniego dnia. Na jego bazie można zrobić pyszny majonez lub sos (nawet bez oleju).

Składniki:

– ugotowany makaron (ok 1 szklanki),
– dowolne mleko roślinne,
– ok 1/2 łyżeczki soli jajecznej (kala namak),
– 1 łyżeczka musztardy,
– sok z połowy cytryny,
– ew. kilka łyżek oleju,
– 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
– 2 ogórki konserwowe,
– pieprz do smaku.

Wykonanie:

Makaron wrzucamy do kielicha blendera, zalewamy mlekiem, na początku do 1/2 wysokości, dodajemy sól, pieprz, musztardę. Mielimy na gładką masę, jeśli będzie zbyt gęste dolewamy mleka, dodajemy koncentrat pomidorowy i ew. olej, krótko miksujemy. Dodajemy pokrojone w plastry ogórki konserwowe i krótko miksujemy, tak żeby były nie do końca zmielone, pod koniec przyprawiamy gdy potrzeba do smaku. Najlepiej smakuje schłodzony!

Jeśli chcemy uzyskać majonez, nie dodajemy koncentratu pomidorowego 🙂

IMG_9944

Smacznego!!!

print
Previous Dwukolorowy deser z chia
Next Domowe krakersy wegańskie

2 komentarze

  1. Małgosia
    21 kwietnia 2016
    Odpowiedz

    Witam Cię. Co to jest sól jajeczna (kala namak), gdzie to można kupić lub czym zastąpić??

    • 21 kwietnia 2016
      Odpowiedz

      Małgosiu. tą sól jest ciężko zastąpić, bo jest bardzo specyficzna, ma jajeczny smak (od siarki). Widziałam ją już w marketach typu Auchan, ale bez problemu można kupić przez internet lub w sklepach ze zdrową żywnością 🙂

Leave a reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *