Dżem truskawkowy z rabarbarem i skórką pomarańczową

Sezon na truskawki w pełni u mnie bardzo obrodziły, robię więc różne rodzaje dżemów z ich udziałem.

Składniki:

– 1 kg truskawek (już bez szypułek),
– 600 g rabarbaru,
– 500 g cukru,
– 2 łyżki aromatu waniliowego,
– skórka otarta z 1 pomarańczy,
– 1 opakowanie żelfixu/konfiturexu 3:1 lub kilka łyżeczek agaru ew. pektyny,
– szczypta soli.

Wykonanie:

Umyty rabarbar pokroić w nieduże kawałki, wrzucić do dużego garnka razem z truskawkami, dodać cukier, aromat waniliowy, sól i skórkę z pomarańczy. Gotować aż rabarbar i truskawki się rozpadną, wsypać cukier żelujący, gotować jeszcze ok 3 minut. Gorące nakładać do wyparzonych słoików (najłatwiej jest to zrobić przy pomocy obciętej butelki z szeroką szyjką – zamiast lejka), ustawiać je odwrotnie (na nakrętce).

Ten dżem jest pyszny! Najlepszy jaki jadłam 🙂

Smacznego!!!

print
Podziel się swoją opinią
Edyta Stępczyńska
Edyta Stępczyńska

Szefowa kuchni, weganka, blogerka. Autorka "Wegańskiej Kuchni Polskiej".

Artykuły: 692

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *