Chłodnik z ogórków – tarator

Dzisiaj zrobiłam sobie na obiad pyszny orzeźwiający chłodnik z ogórków, pyszną bułgarską zupę.

Składniki:

– 6 ogórków gruntowych (o długości ponad 10 cm),
– 330 ml jogurtu sojowego,
– 3 łyżki posiekanego koperku,
– 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
– 1 ząbek czosnku,
– opcjonalnie ok 1/2 szklanki soku z kiszonych ogórków lub cukinii (raczej nie z kupnych),
– sól, pieprz,
– kilka orzechów włoskich,
– 1 – 2 łyżki oliwy.

Wykonanie:

Ogórki obrać, zetrzeć na grubej tarce, posolić i wymieszać, odstawić na chwilę. Jogurt (najlepiej zimny z lodówki dodać do ogórków, przecisnąć przez praskę czosnek, dodać posiekaną zieleniznę i sok z kiszonych ogórków(ja użyłam ze swojej kiszonej cukinii), wszystko dobrze wymieszać, przyprawić do smaku pieprzem i solą. Odstawić do lodówki (ja tego nie zrobiłam bo składniki miałam bardzo zimne i spieszyło mi się. Po rozlaniu do miseczek posypać posiekanymi orzechami włoskimi i polać oliwą.

 

Smacznego!!!

print
Podziel się swoją opinią
Edyta Stępczyńska
Edyta Stępczyńska

Szefowa kuchni, weganka, blogerka. Autorka "Wegańskiej Kuchni Polskiej".

Artykuły: 692

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *