Francuskie tosty z chałki lub ciasta drożdżowego


Śniadanie na kolację, czemu nie, jeśli dodatkowo jest słodkie, smażone, chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku, to jestem na tak 😀
Dodatkowo, zazwyczaj robi się takie gdy została nam chałka, mało kto lubi wyrzucać jedzenie więc dobrze jest wykorzystać taką czerstwą i przerobić ją na pyszne danie.

Składniki:

– czerstwa domowa chałka lub ciasto drożdżowe,
– cynamon,
– mleko roślinne,
– 1-2 łyżki bezglutenowego zastępnika jajka,
– woda,
– olej.

Wykonanie:

To ile będziemy potrzebowali mleka oraz zastępnika jajka zależy od ilości chałki którą będziemy smażyć. Kroimy ją w 2 cm plastry. Zastępnik jajka ubijamy z wodą na sztywną pianę (zgodnie z opisem na opakowaniu), mleko (potrzebujemy niedużą ilość) mieszamy z cynamonem. Rozgrzewamy patelnię z olejem, chałkę obtaczamy z obu stron najpierw w mleku, później w pianie. Smażymy do zbrązowienia. Podajemy np, z ulubioną konfiturą, sosem czekoladowym, syropem klonowym. Świetnie smakuje popijana gorącym kakao, lub czekoladą.
IMG_8700

Smacznego!!!

Drukuj
Previous Pankejki - amerykańskie naleśniki
Next Poranne nawyki - ssanie oleju

No Comment

Leave a reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *