Masz problem z gotowaniem kaszy, wychodzi Ci rozgotowana albo nie dogotowana? Zastanawiasz się jak ugotować kaszę gryczaną na sypko?
Ja ją gotuję przy użyciu elektrycznego garnka do ryżu, wtedy mam zawsze pewność że będzie dokładnie taką jaka lubię czyli nie posklejana 🙂 Oczywiście nie każdy musi mieć taki garnek. Jeśli go nie masz, nie przejmuj się, też możesz uzyskać idealną nie posklejaną kaszę gryczaną i to w bardzo prosty sposób.
Wszystkie produkty sypkie musisz najpierw porządnie opłukać.
Możesz to zrobić przy pomocy sitka, lub nalewając zimną wodę do garnka z kaszą i mieszając ją, wylewać brudną wodę do momentu aż przestanie być mętna. Pamiętaj, żeby nie gotować nic w woreczkach plastikowych, nawet jeśli w nich kupujesz, to wysyp ich zawartość do garnka a folię wyrzuć od razu.
Wypłukaną kaszę gryczaną zalej wodą w proporcji 1 miarka kaszy 2 miarki wody, można dodać do niej szczyptę soli, niektórzy dają też łyżeczkę oleju (ja nie). Postaw ją na niedużym ogniu, przykryj pokrywką i pozwól się gotować przez ok 15 minut. Sprawdzając co jakiś czas czy nie wchłonęła już całej wody. Pamiętaj o tym by kaszy nie mieszać, a jeśli to zrobisz musisz jej cały czas pilnować!
Jeśli będziesz mieszać zniszczysz kanaliki pomiędzy kaszą i zacznie się przypalać. Po 15 minutach wyłącz “ogień” i sprawdź czy dużo wody zostało w kaszy, delikatnie rozgarniając ją widelcem. Jeśli jest jej trochę na spodzie garnka, nie przejmuj się. Kasza ją wchłonie.
Dlatego musisz pozostawić ją przykrytą, kiedyś było modne zawijanie garnka w koc (nadal się to praktykuje). Jeśli masz garnek z cienkimi ściankami to możesz tak zrobić. Koc dłużej utrzyma ciepło. Po ok 10 minutach sprawdź czy kasza wchłonęła całą wodę, jeśli tak będzie możesz już siadać do obiadu 😉 Jeśli jednak jeszcze szykujesz surówkę i chcesz żeby kasza była ciepła, pozostaw ją “pod pierzyną”.
Mam nadzieję, że już wiesz jak ugotować kaszę gryczaną na sypko? I w ten prosty sposób, możesz cieszyć się pyszną i zdrową kaszą gryczaną, która nie jest zbitą i rozgotowaną paćką 😉
W następnym poście pokażę Ci jak z takiej kaszy możesz wyczarować pyszne kaszotto:
Zajrzyj do mnie:
Faktycznie kasza wyszła idealna :O Sypka i sprężysta, żadna tam wodzianka rozgotowana! Dziękuję za przepis!
Wypłukaną kaszę gryczaną zalej wodą w proporcji 1 miarka kaszy 2 miarki wody – należy dodać czy woda powinna być zimna czy jednak wrzątek
Czyli kaszę mieszamy mocząc w wodzie, ale kiedy wstawiamy ją do garnka z wodą żeby zagotować to już nie mieszamy? Czy kaszę możemy dać do wrzącej wody, czy mamy ją gotować razem z kaszą?
Jaką wodą zalać kaszę, zimną czy wrzątkiem?
Ja zawsze zimną zalewam.