Kalafior w sosie chrzanowo – musztardowym z tofu to pyszne i szybkie danie, w sam raz do ryżu lub kaszy.
Składniki:
- kalafior (użyłam mrożonego),
- kostka tofu (użyłam naturalnego Polsoi),
- sos sojowy, curry,
- ok 2 łyżek margaryny wegańskiej lub oleju kokosowego,
- ok 2 łyżek mąki,
- woda lub bulion,
- kilka łyżek chrzanu,
- łyżka musztardy (użyłam ostrej rosyjskiej),
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa.
Wykonanie:
Tofu pokrój w małą kostkę podsmaż na złoty kolor, dodaj do niego curry i sos sojowy. W rondelku rozpuścić margarynę lub olej kokosowy, zasyp je mąką, chwilę razem smaż.
Podlej je wodą lub bulionem, dołóż chrzan, musztardę, przyprawy. Jeśli sos jest za rzadki odlej trochę do kubka i wymieszaj jeszcze z łyżką/łyżeczką mąki. Do sosu dodaj tofu, spróbuj i ew. przypraw do smaku.
W międzyczasie ugotuj do miękkości kalafiora.
Ułóż na talerzu kalafior i polej go sosem. To proste i pyszne 🙂
Smacznego!!!