Kalafior w sosie chrzanowo – musztardowym z tofu

Kalafior w sosie chrzanowo – musztardowym z tofu to pyszne i szybkie danie, w sam raz do ryżu lub kaszy.

Składniki:

  • kalafior (użyłam mrożonego),
  • kostka tofu (użyłam naturalnego Polsoi),
  • sos sojowy, curry,
  • ok 2 łyżek margaryny wegańskiej lub oleju kokosowego,
  • ok 2 łyżek mąki,
  • woda lub bulion,
  • kilka łyżek chrzanu,
  • łyżka musztardy (użyłam ostrej rosyjskiej),
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa.

Wykonanie:

Tofu pokrój w małą kostkę podsmaż na złoty kolor, dodaj do niego curry i sos sojowy. W rondelku rozpuścić margarynę lub olej kokosowy, zasyp je mąką, chwilę razem smaż.
Podlej je wodą lub bulionem, dołóż chrzan, musztardę, przyprawy. Jeśli sos jest za rzadki odlej trochę do kubka i wymieszaj jeszcze z łyżką/łyżeczką mąki. Do sosu dodaj tofu, spróbuj i ew. przypraw do smaku.
W międzyczasie ugotuj do miękkości kalafiora.

Ułóż na talerzu kalafior i polej go sosem. To proste i pyszne 🙂

Kalafior w sosie chrzanowo - musztardowym z tofu

Smacznego!!!

print

Podziel się swoją opinią
Edyta Stępczyńska
Edyta Stępczyńska

Szefowa kuchni, weganka, blogerka. Autorka "Wegańskiej Kuchni Polskiej".

Artykuły: 692

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *