Prosta, pyszna i szybka do przygotowania.
Składniki:
– olej,
– 2 cebule,
– główka młodej kapusty,
– 2 cebuli ze szczypiorkiem,
– 1 bardzo duży pomidor,
– 4 – 5 łyżek posiekanego koperku,
– sól, pieprz, ew. cukier.
Wykonanie:
Cebulę pokroić w półplastry, kapustę na 4 kawałki, każdy w paski (niekoniecznie grube), odłożyć kapustę do miski, posolić i wymieszać.
W garnku rozgrzać olej, przesmażyć na nim cebulę, dodać kapustę, dobrze wymieszać, podlać trochę wodą, dodać koperek. Gotować pod przykryciem aż kapusta będzie miękka ale nie rozgotowana. Wrzucić do garnka pokrojonego w kostkę pomidora (można wcześniej zdjąć z niego skórę, ale mnie ona nie przeszkadza), gotować razem z kapustą aż pomidor się rozgotuje. Przyprawić solą, pieprzem, jeśli jest bardzo kwaśne to posłodzić, można również dodać jeszcze trochę oleju.
Smacznego!!!