Kapusta z pomidorami na ciepło

Prosta, pyszna i szybka do przygotowania.

Składniki:

– olej,
– 2 cebule,
– główka młodej kapusty,
– 2 cebuli ze szczypiorkiem,
– 1 bardzo duży pomidor,
– 4 – 5 łyżek posiekanego koperku,
– sól, pieprz, ew. cukier.

Wykonanie:

Cebulę pokroić w półplastry, kapustę na 4 kawałki, każdy w paski (niekoniecznie grube), odłożyć kapustę do miski, posolić i wymieszać.
W garnku rozgrzać olej, przesmażyć na nim cebulę, dodać kapustę, dobrze wymieszać, podlać trochę wodą, dodać koperek. Gotować pod przykryciem aż kapusta będzie miękka ale nie rozgotowana. Wrzucić do garnka pokrojonego w kostkę pomidora (można wcześniej zdjąć z niego skórę, ale mnie ona nie przeszkadza), gotować razem z kapustą aż pomidor się rozgotuje. Przyprawić solą, pieprzem, jeśli jest bardzo kwaśne to posłodzić, można również dodać jeszcze trochę oleju.

 

Smacznego!!!

print
Podziel się swoją opinią
Edyta Stępczyńska
Edyta Stępczyńska

Szefowa kuchni, weganka, blogerka. Autorka "Wegańskiej Kuchni Polskiej".

Artykuły: 692

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *