Dzisiaj mam dla Was propozycję na prosty, szybki i pyszny obiad: kaszę gryczaną z porem do tego buraczki tarte (najlepiej ze swojego słoika, lub świeżo ugotowane) i jesteśmy najedzeni.
Składniki:
– 1 szklanka suchej kaszy gryczanej (ja używam niepalonej),
– ok 200 g białej części pora,
– sól, pieprz,
– natka pietruszki lub koperek,
– 2 łyżki oleju nierafinowanego rzepakowego.
Wykonanie:
Kaszę płuczemy (ja zawsze przez chwilę moczę), por kroimy w niezbyt grube plasterki, dodajemy go do wypłukanej kaszy. Zalewamy ok 2,5 szklankami wody (nie więcej bo kasza potrzebuje 2 szklanki, proponuję dać trochę więcej ze względu na pora). Gotujemy ok 15 minut na małym ogniu (najlepiej pod przykryciem i nie mieszając) z dodatkiem soli, tak żeby kasza i por były miękkie. Po tym czasie próbujemy, doprawiamy, dodajemy olej, wykładamy na talerze i posypujemy zieleniną (można również wymieszać ją od razu w garnku).
Razem z buraczkami tworzą pyszny obiad.
Smacznego!!!
Przepis oryginalny pochodzi ze starej książki której współautorką jest M.Grodecka “Polska kuchnia jarska”.