Kasza z porem

Dzisiaj mam dla Was propozycję na prosty, szybki i pyszny obiad: kaszę gryczaną z porem do tego buraczki tarte (najlepiej ze swojego słoika, lub świeżo ugotowane) i jesteśmy najedzeni.

Składniki:

– 1 szklanka suchej kaszy gryczanej (ja używam niepalonej),
– ok 200 g białej części pora,
– sól, pieprz,
– natka pietruszki lub koperek,
– 2 łyżki oleju nierafinowanego rzepakowego.

Wykonanie:

Kaszę płuczemy (ja zawsze przez chwilę moczę), por kroimy w niezbyt grube plasterki, dodajemy go do wypłukanej kaszy. Zalewamy ok 2,5 szklankami wody (nie więcej bo kasza potrzebuje 2 szklanki, proponuję dać trochę więcej ze względu na pora). Gotujemy ok 15 minut na małym ogniu (najlepiej pod przykryciem i nie mieszając) z dodatkiem soli, tak żeby kasza i por były miękkie. Po tym czasie próbujemy, doprawiamy, dodajemy olej, wykładamy na talerze i posypujemy zieleniną (można również wymieszać ją od razu w garnku).

Razem z buraczkami tworzą pyszny obiad.

 

 Smacznego!!!

 Przepis oryginalny pochodzi ze starej książki której współautorką jest M.Grodecka “Polska kuchnia jarska”.

print
Podziel się swoją opinią
Edyta Stępczyńska
Edyta Stępczyńska

Szefowa kuchni, weganka, blogerka. Autorka "Wegańskiej Kuchni Polskiej".

Artykuły: 692

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *