Komosa z brokułem i prażonym słonecznikiem


Komosa z brokułem i prażonym słonecznikiem to bardzo zdrowe danie, zawierające mnóstwo żelaza, pełnowartościowego białka, wapnia i innych składników, a co równie ważne jest po prostu pyszna.

Jeśli jeszcze nie znasz komosy ryżowej to koniecznie ją kup i spróbuj, ma specyficzny orzechowo-grzybowy smak i jest prawdziwą skarbnicą zdrowia.

Komosa z brokułem i prażonym słonecznikiem jest prosta i szybka do przygotowania i niewiele składników do niej potrzeba. Konsystencję ma trochę paćkowatą ale nadrabia smakiem 🙂

 

Składniki:

  • 1 szklanka komosy ryżowej,
  • 1 brokuł,
  • 1/4 szklanki ziaren słonecznika,
  • szalotka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • dobrej jakości olej,
  • sól,
  • pieprz,
  • ew. papryka wędzona,
  • ew. mała cukinia.

 

Wykonanie:

Komosę przed gotowaniem dobrze wypłucz. Zazwyczaj na opakowaniu jest napisane żeby wrzucać ją na wrzątek, ale nigdy tego nie praktykowałam. Zalej ją wodą w proporcji 1 szklanka komosy – 2 szklanki wody, dodaj do niej szczyptę soli i gotuj ok 10-15 minut na niedużym ogniu, do momentu aż zaczną z się pojawiać charakterystyczne dla komosy białe “ogonki” (ziarno się otworzy). Przykryj ją i zostaw w garnku do wchłonięcia całej wody, ale juz nie gotuj.

W czasie gdy gotuje się komosa umyj i podziel brokuł na części, ugotuj go do takiej konsystencji jak lubisz. Jeśli będzie rozgotowany danie będzie bardziej przypominało paćkę 😉 Odcedź go ale tak by  zostawić trochę wody z gotowania.

Szalotkę pokrój w kostkę, czosnek na plasterki, na sporej patelni rozgrzej trochę oleju. Wrzuć pokrojoną szalotkę i słonecznik (możesz zostawić do dekoracji trochę. Smaż cały czas mieszając gdy słonecznik zacznie się rumienić dodaj czosnek a później komosę i brokuł, całość dobrze wymieszaj i chwilę razem smaż. Przypraw do smaku solą i pieprzem i ew. papryką wędzoną.

Jeśli chcesz możesz też krótko podsmażyć plastry cukinii i dodać je do dania, żeby zyskało więcej chrupkich elementów.

 

Gdy unikasz smażenia wymieszaj po prostu ugotowaną komosę z brokułem oraz podprażonym na suchej patelni słonecznikiem a cebulkę z czosnkiem uduś na wodzie. Całość dopraw do smaku.

 

Proste, pożywne i pyszne 🙂 Możesz je również zabrać do pracy i zjeść na zimno, tez będzie pyszne!

Smacznego!!

print
Previous Jak zrobić kiszoną kapustę (młodą)?
Next Ciastka na śniadanie?

No Comment

Leave a reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *