Dietetyczny ale pożywny i gęsty krem z białych warzyw dozwolonych na diecie dr Dąbrowskiej. Bardzo prosty do zrobienia, jak każdy mój krem 🙂
Składniki:
- 3 pietruszki,
- 1 mały seler,
- 1 mały kalafior lub 3 garście mrożonego,
- 1 mała cebula,
- 2 jabłka,
- sól, pieprz, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie.
Wykonanie:
Selera, cebulę i pietruszki obieramy, kroimy w kawałki – raczej nieduże, ale wielkość jest dowolna bo i tak będziemy zupę mielić. Warzywa wrzucamy do garnka, dodajemy kalafiora (jeśli używamy świeżego to trzeba go podzielić na mniejsze kawałki) i jabłka (również obrane i pokrojone). Zalewamy wodą, ale tylko taką ilością żeby warzywa były delikatnie przykryte, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i szczyptę soli. Gotujemy na niedużym ogniu do miękkości warzyw. Wyjmujemy z garnka liścia i ziele, mielimy warzywa na gładki krem, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i roztartym w rękach majerankiem, możemy ją podać z posiekanym szczypiorkiem czy koperkiem. Zupa jest gęsta, bardzo pożywna. Jeśli nie jesteście na diecie, możecie polać ją odrobiną oleju dobrej jakości lub posypać prażonymi pestkami słonecznika lub orzechami.
Smacznego!!!
Więcej przepisów dietetycznych znajdziesz w zakładce Dieta dr Dąbrowskiej:
https://zakreconywegeobiad.pl/category/dieta-dr-dabrowskiej/
wyglada super !
Dziękuję 🙂
Zupa genialna…..pycha!
Cieszę się, że Ci smakuje!