Krem z białych warzyw – dieta dr Dąbrowskiej

Dietetyczny ale pożywny i gęsty krem z białych warzyw dozwolonych na diecie dr Dąbrowskiej. Bardzo prosty do zrobienia, jak każdy mój krem 🙂

Składniki:

  • 3 pietruszki,
  • 1 mały seler,
  • 1 mały kalafior lub 3 garście mrożonego,
  • 1 mała cebula,
  • 2 jabłka,
  • sól, pieprz, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie.

Wykonanie:

Selera, cebulę i pietruszki obieramy, kroimy w kawałki – raczej nieduże, ale wielkość jest dowolna bo i tak będziemy zupę mielić. Warzywa wrzucamy do garnka, dodajemy kalafiora (jeśli używamy świeżego to trzeba go podzielić na mniejsze kawałki) i jabłka (również obrane i pokrojone). Zalewamy wodą, ale tylko taką ilością żeby warzywa były delikatnie przykryte, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i szczyptę soli. Gotujemy na niedużym ogniu do miękkości warzyw. Wyjmujemy z garnka liścia i ziele, mielimy warzywa na gładki krem, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i roztartym w rękach majerankiem, możemy ją podać z posiekanym szczypiorkiem czy koperkiem. Zupa jest gęsta, bardzo pożywna. Jeśli nie jesteście na diecie, możecie polać ją odrobiną oleju dobrej jakości lub posypać prażonymi pestkami słonecznika lub orzechami.

Krem z białych warzyw z jabłkami - dieta dr Dąbrowskiej
Krem z białych warzyw

Smacznego!!!

Więcej przepisów dietetycznych znajdziesz w zakładce Dieta dr Dąbrowskiej:

https://zakreconywegeobiad.pl/category/dieta-dr-dabrowskiej/

print

Podziel się swoją opinią
Edyta Stępczyńska
Edyta Stępczyńska

Szefowa kuchni, weganka, blogerka. Autorka "Wegańskiej Kuchni Polskiej".

Artykuły: 692

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *