Hummus z suszonymi pomidorami, czarnuszką i czosnkiem niedźwiedzim

Hummus jest pyszny z różnymi dodatkami, ostatnio zrobiłam z czarnuszką (której na chlebie nie trawię, ale w hummusie mi bardzo smakowała). Pastę robię z gotowanej ciecierzycy (w większej ilości), ale wy możecie zrobić z puszki. Przepis jest inspiracją dla Was, ilość przypraw i tahiny dopasujcie do własnego smaku 🙂

Składniki:

  • ciecierzyca gotowana lub z puszki – ok 1 szklanki,
  • tahina (pasta z sezamu) – ok 2 łyżeczek,
  • czosnek – 1 ząbek,
  • przyprawa pomidorowa – czosnkowa Look-Food z czarnuszką – ok 2 łyżeczek,
  • sól, pieprz, kumin – do smaku,
  • sok z 1/2 cytryny.

Wykonanie:

Ciecierzycę mielimy na gładko – można to zrobić blenderem lub maszynką do mielenia. Jeśli używacie blendera od razu dodajcie do ciecierzycy zimnej wody żeby łatwiej się ją mieliło, do zmielonej ciecierzycy dodajcie tahinę, sok z cytryny, przyprawy, zmiażdżony ząbek czosnku, dobrze razem wymieszajcie lub zmielcie (gdy potrzeba dodajcie zimnej wody). Masę doprawiacie do smaku tak jak Wam pasuje 🙂

Ja ciecierzycę mielę w maszynce, później dodaję do niej przyprawy, wodę i przy pomocy robota planetarnego mieszam wszystko aż masa będzie napowietrzona a składniki dobrze połączone. Sposób wykonania zależy od Was i sprzętu jaki macie 🙂
Pisałam kiedyś, że nie lubimy czarnuszki, chyba jednak już ją odczarowałam, ten hummus jest teraz naszym ulubionym 🙂

Smacznego!!!

print

Podziel się swoją opinią
Edyta Stępczyńska
Edyta Stępczyńska

Szefowa kuchni, weganka, blogerka. Autorka "Wegańskiej Kuchni Polskiej".

Artykuły: 692

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *