Lekka sałatka makaronowa to danie które po obżarstwie będzie zbawienne dla naszego organizmu. Polecam zrobić ją z bezglutenowego makaronu z dodatkiem warzyw i octu balsamicznego.
Składniki:
- 1 szklanka suchego bezglutenowego makaronu świderki,
- 1 awokado,
- 1 ogórek długi,
- 1 główka mini sałaty rzymskiej,
- 2 – 3 łyżki octu balsamicznego (używam ekologicznego firmy Look Food),
- 2 łyżki oleju tłoczonego na zimno (np. winogronowego Look Food),
- sól, pieprz,
- ew. krem balsamiczny.
Wykonanie:
Makaron ugotować w wodzie z solą, odcedzić, wypłukać, odstawić do ostygnięcia. Pokroić w kostkę ogórka i awokado, sałatę w paski, wymieszać razem z ostudzonym makaronem, przyprawić solą i pieprzem oraz octem i olejem, można na wierzchu polać smakowym kremem balsamicznym. Podawać od razu lub zabrać do pracy na lunch.
Smacznego!!!