Makaron tagiatelle z fasolką szparagową i pieczarkami

Wczoraj przyjaciółka powiedziała mi że robi pyszny makaron tagiatelle z fasolką szparagową, oczywiście musiałam spróbować, trochę jednak dopasowałam go do siebie 🙂

Składniki (na 2 osoby):

– 6 gniazdek makaronu pełnoziarnistego tagiatelle (szerokie wstążki),
– 2 garście fasoli szparagowej,

– 1 cebula,
– ok 12 pieczarek,
– 1 ząbek czosnku,

– 2 łyżki natki pietruszki,
– 1 łyżka octu balsamicznego (lub więcej),
– kawałek papryczki chili, lub oliwa z chili,
– sól, pieprz,

– olej.

Wykonanie:

Ponieważ teraz jest fasolka tylko mrożona, gotujemy ją na parze, najpierw jednak krojąc (lub łamiąc) na 3 cm kawałki. Ja użyłam swojej mrożonej fasoli żółtej, ale podobno z zieloną też jest pyszne.
Cebulę kroimy w kostkę, pieczarki przekroiłam na pół i każdą połowę na ćwiartki.
Makaron gotujemy al dente. Cebulę podsmaż
amy, dodajemy do niej pieczarki, smażymy do wyparowania wody, dodajemy ugotowaną fasolkę szparagową, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, przyprawiamy solą, pieprzem i octem balsamicznym, przez jakiś czas smażymy razem. Jeśli używamy świeżej papryki chili, drobno ją kroimy i również dodajemy do warzyw na patelni, lub skrapiamy je odrobiną oliwy z chili. Wrzucamy na patelnię ugotowany, odcedzony (ja jeszcze płuczę do takich celów, żeby się nie sklejał) makaron, wszystko razem porządnie mieszamy, posypujemy natką pietruszki i ewentualnie doprawiamy do smaku.

Zestawienie składników może wydawać się dziwne na początku (mnie się wydawało 😉 ), ale potrawa wychodzi bardzo dobra, słono – słodka z delikatną nutą ostrości (no chyba że przesadzimy z chili).
Pyszna, łatwa w przyrządzeniu i dosyć szybka 🙂
Pomysł Agnieszki J.

Smacznego!!!

print
Podziel się swoją opinią
Edyta Stępczyńska
Edyta Stępczyńska

Szefowa kuchni, weganka, blogerka. Autorka "Wegańskiej Kuchni Polskiej".

Artykuły: 692

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *