Marynowane surowe pieczarki z natka pietruszki – raw

W dalszym ciągu jestem na surowej diecie i przyznam, że bardzo mi to pasuje 🙂 O dziwo nie ciągnie mnie do pieczywa, chociaż dużo go nie jadłam. Myślę, że to również zasługa letniej pory, mamy nieograniczony dostęp do świeżych sezonowych owoców, którymi się codziennie zajadam (szczególnie czarnymi wielkimi czereśniami – te niestety się kończą 🙁 )

Dzisiaj chciałam się podzielić z Wami przepisem na pieczarki marynowane, świetnie nadające się do chleba (nie tylko witariańskiego) lub jako dodatek do obiadu czy kolacji.

Składniki:

– 10 ładnych pieczarek,
– kilka gałązek natki pietruszki,
– 3-4 łyżki tłoczonego na zimno oleju lnianego,
– 2 łyżki octu jabłkowego,
– 1 mały ząbek czosnku – przeciśnięty przez praskę,
– sól, pieprz.

Wykonanie:

Pieczarki myjemy i osuszamy na sitku. Kroimy je w cienkie plastry (najłatwiej na mandolinie), kroimy natkę pietruszki, mieszamy składniki sosu, polewamy nim pieczarki, delikatnie mieszamy pieczarki (jak dla siebie najlepiej jest to zrobić rękoma), tak by pokryły się sosem, odstawiamy najlepiej na kilka godzin, żeby pieczarki zmiękły i przeszły smakiem.

Smacznego!!!

print
Podziel się swoją opinią
Edyta Stępczyńska
Edyta Stępczyńska

Szefowa kuchni, weganka, blogerka. Autorka "Wegańskiej Kuchni Polskiej".

Artykuły: 690

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *