Twarożek ze słonecznika – surowy


Pokazałam na FB, zdjęcia mojego witariańskiego śniadania (chlebki z twarożkiem), okazało się, że sporo osób chciał na niego przepis 🙂 Obiecywałam, że przepis się ukażę więc spieszę się żeby go Wam przekazać 🙂

Przepis prosty, trzeba tylko trochę poczekać, aż słonecznik się popluska w wodzie (można też na noc go odstawić).

Składniki:

– 3/4 szklanki słonecznika łuskanego,
– woda z domowych ogórków kiszonych lub sam sok z cytryny,
– sok z cytryny,
– 1 ząbek czosnku,
– sól,
– kilka rzodkiewek,
– 2 ogórki kiszone,
– szczypiorek.

Wykonanie:

Słonecznik zalewamy zimą wodą i odstawiamy najlepiej na noc lub przynajmniej na 2 godziny. Gdy już nam się namoczył, wylewamy z niego wodę, płuczemy na sitku. Wsypujemy do blendera (używam kielichowego do tego), dodajemy ząbek czosnku, podlewamy wodą z ogórków, na początek powiedzmy pół szklanki i miksujemy, tak by pozostało trochę grudek. Gdy masa jest za gęsta dodajemy do niej jeszcze wody z ogórków lub wody.
Masę wyjmujemy z blendera, ogórki kiszone ścieramy na tarce, rzodkiewki siekamy lub również ścieramy, szczypiorek kroimy, wszystko dodajemy do masy, dobrze mieszamy, doprawiamy do smaku, gdy jest potrzeba dodajemy sok z cytryny.
Twarożek nadaje się od razu do jedzenia, ale jak postoi trochę w lodówce, jest jeszcze lepszy.

32642

Drukuj
Previous Marynowane surowe pieczarki z natka pietruszki - raw
Next Sushi z bio tofu

No Comment

Leave a reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *