Raw deser borówkowo-kokosowy


Wczoraj zrobiłam pyszny surowy deser o smaku borówek i kokosa 🙂 słodzony daktylami ale nie bardzo słodki. Bardzo dobrze smakuje jako deser lodowy.

Składniki:

spód:
– 200 g słonecznika,
– 100 g świeżych daktyli
z pestką (ok 11 sztuk),
– 3 łyżki oleju kokosowego
tłoczonego na zimno.

masa:
– 200 g wiórków kokosowych,
– 100 g świeżych daktyli z pestką (ok 11 sztuk),
– 1 awokado,
– 4 łyżki mleka kokosowego,
– 3 łyżki oleju kokosowego,
– 4 garście borówek amerykańskich,
– borówki do dekoracji.

Wykonanie:

Mielimy drobno słonecznik, dodajemy wypestkowane daktyle i olej kokosowy, mielimy do uzyskania jednolitej masy.
Formę na tartę smarujemy olejem i wysypujemy wiórkami kokosowymi, wyklejamy masą spód i brzeg formy. Wstawiamy formę do zamrażarki.

Składniki nadzienia mielimy na gładką masę (z daktyli wyjmujemy pestki!), zajmuje to trochę czasu bo masa jest kleista i gęsta. Ja to robiłam w blenderze kielichowym (Vitamix), ale może być każdy inny o dużej mocy.

Wyciągamy formę z zamrażalnika, na spodzie układamy masę borówkowo – kokosową, wygładzamy ją łyżką, na wierzchu układając jak nam wyobraźnia podpowiada borówki, posypujemy tartę wiórkami kokosowymi. Przykrywamy ją folią spożywczą i wkładamy na dolną półkę lodówki.

Najlepiej jak deser postoi kilka godzin w lodówce, można też go włożyć półgodziny przed jedzeniem do zamrażalnika, będziemy wtedy mieli pyszny deser lodowy. Tarta nie jest bardzo sztywna, jeśli nie włożymy jej do zamrażalnika to nie jest łatwo ją pokroić. Można też zrobić dla każdego osobne małe tartaletki, nie będzie wtedy problemu z krojeniem 🙂

Tarta jest bardzo syta, dużo się jej nie zje, ale to dobrze, bo mało kalorii nie ma, chociaż ograniczyłam je jak się da 😉

 

Smacznego!!!

Drukuj
Previous Pudding z chia i mango - raw
Next Marynowane surowe pieczarki z natka pietruszki - raw

No Comment

Leave a reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *