Kasza gryczana z tofu wędzonym


Kasza gryczana z tofu wędzonym

 

 

 

Bardzo proste i pyszne danie, czyli takie jakie zazwyczaj robię 🙂 Kasza gryczana z tofu wędzonym to niesamowite połączenie smaku “orzechowego” prażonej kaszy i wędzonego tofu.

 

 

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy gryczanej prażonej,
  • 1 tofu wędzone,
  • 1 cebula,
  • 1 – 2 ząbki czosnku,
  • olej np ryżowy do smażenia,
  • sól, pieprz

 

Wykonanie:

Ugotuj kaszę na sypko (w proporcji 1:1, bez mieszania, trzymając ją pod przykryciem). Tofu wędzone pokrusz drobno. Cebulę obierz i pokrój w kostkę, usmaż ją na niedużej ilości oleju dodając podczas smażenia odrobinę soli, pod koniec dodając przeciśnięty przez praskę czosnek. Cebula musi być miękka a nie chrupiąca i spalona.
Wrzuć do cebuli ugotowaną kaszę i pokruszone tofu, dobrze wymieszaj, przypraw do smaku solą i pieprzem (niczego więcej nie potrzebuje), możesz dodać do nich pokrojoną zieleniznę (koperek lub natkę pietruszki).

Pasować do kaszy też będą podprażone orzechy włoskie lub pestki dyni, chociaż to danie broni się samo 🙂 Ja jeszcze swoją polałam odrobiną oliwy truflowej 😉

 Kasza gryczana z tofu wędzonym
Kasza gryczana z tofu wędzonym
Drukuj

Previous Postny krem buraczkowy z tartym burakiem
Next Marynowany fenkuł

No Comment

Leave a reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *