Muffinki z daktylami i orzechami włoskim (bez oleju, jajek, mleka)


Wiedzieliście, że dzisiaj jest dzień muffina? Nie mogłam więc przejść obok tej daty obojętnie i upiekłam pyszne i szybkie muffinki, możecie również takie zrobić, bo są nieskomplikowane i szybkie.

Składniki:

  • 1/2 szklanki płatków owsianych,
  • 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej (lub białej),
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 15 daktyli bez pestek (mogą być świeże lub suszone),
  • 2 średnie banany,
  • 1 szklanka wody,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • kilka orzechów włoskich.

Wykonanie:

Mieszamy w misce suche składniki, w blenderze miksujemy daktyle, wodę,  banany i wanilię. dodajemy mokre składniki i kilka połamanych orzechów włoskich (zostawcie sobie kilka połówek do ozdobienia muffinek) i dokładnie mieszamy. Nakładamy masę do papierków na muffinki, na wierzchu układamy po połowie orzecha i pieczemy przez ok 30 minut w 160 – 170 stopniach. Pozostawiamy je do wystygnięcia i dopiero zjadamy 🙂

IMG_0238

IMG_0239

Smacznego!!!

Drukuj
Previous Oczyszczający sok z selera naciowego i jabłka
Next Deser a'la Belriso

No Comment

Leave a reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *