Muffinki z daktylami i orzechami włoskim (bez oleju, jajek, mleka)

Wiedzieliście, że dzisiaj jest dzień muffina? Nie mogłam więc przejść obok tej daty obojętnie i upiekłam pyszne i szybkie muffinki, możecie również takie zrobić, bo są nieskomplikowane i szybkie.

Składniki:

  • 1/2 szklanki płatków owsianych,
  • 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej (lub białej),
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 15 daktyli bez pestek (mogą być świeże lub suszone),
  • 2 średnie banany,
  • 1 szklanka wody,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • kilka orzechów włoskich.

Wykonanie:

Mieszamy w misce suche składniki, w blenderze miksujemy daktyle, wodę,  banany i wanilię. dodajemy mokre składniki i kilka połamanych orzechów włoskich (zostawcie sobie kilka połówek do ozdobienia muffinek) i dokładnie mieszamy. Nakładamy masę do papierków na muffinki, na wierzchu układamy po połowie orzecha i pieczemy przez ok 30 minut w 160 – 170 stopniach. Pozostawiamy je do wystygnięcia i dopiero zjadamy 🙂

IMG_0238

IMG_0239

Smacznego!!!

print
Podziel się swoją opinią
Edyta Stępczyńska
Edyta Stępczyńska

Szefowa kuchni, weganka, blogerka. Autorka "Wegańskiej Kuchni Polskiej".

Artykuły: 692

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *