Wiedzieliście, że dzisiaj jest dzień muffina? Nie mogłam więc przejść obok tej daty obojętnie i upiekłam pyszne i szybkie muffinki, możecie również takie zrobić, bo są nieskomplikowane i szybkie.
Składniki:
- 1/2 szklanki płatków owsianych,
- 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej (lub białej),
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 15 daktyli bez pestek (mogą być świeże lub suszone),
- 2 średnie banany,
- 1 szklanka wody,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- kilka orzechów włoskich.
Wykonanie:
Mieszamy w misce suche składniki, w blenderze miksujemy daktyle, wodę, banany i wanilię. dodajemy mokre składniki i kilka połamanych orzechów włoskich (zostawcie sobie kilka połówek do ozdobienia muffinek) i dokładnie mieszamy. Nakładamy masę do papierków na muffinki, na wierzchu układamy po połowie orzecha i pieczemy przez ok 30 minut w 160 – 170 stopniach. Pozostawiamy je do wystygnięcia i dopiero zjadamy 🙂
Smacznego!!!