Kremowy, słodki ryż na mleku, mało kto go nie lubi, do tego owoce i jesteśmy w niebie 🙂
Przygotowałam w domu pyszny, pożywny i bardzo zdrowy deser (u mnie była to właściwie kolacja). Ponieważ używałam garnka elektrycznego do gotowania ryżu, poszło mi bardzo szybko i bez problemu 🙂 Ryż do deseru powinien być rozgotowany, lepki i mokry, dlatego nie żałujcie mu mleka. Ja użyłam ok 750 ml dolewając go tak by uzyskać odpowiednią konsystencję.
Składniki:
- ryż do risotto (użyłam ok 1 szklanki),
- mleko ryżowe,
- 1 łyżeczka esencji waniliowej (można pominąć),
- substancja słodząca (ja użyłam swojego “miodu z mniszka”, ale można również użyć syropu z agawy czy klonowego) – ilość do smaku, proponuję zacząć od 1 łyżeczki,
- dowolne owoce (polecam wiśnie – może być dżem wiśniowy z całymi kawałkami owców).
Wykonanie:
Przygotowanie jest bardzo proste, wystarczy ugotować ryż w sporej ilości mleka, dodając do niego esencję waniliową, pilnując żeby się nie przypalił. Gdy będzie potrzeba dolewamy mleka – ryż musi być tak jak napisałam na początku, rozgotowany i mokry. Po ugotowaniu słodzimy go do smaku, dobrze mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia.
W naczyniu w którym chcemy podać deser układamy na spodzie owoce, na nie ryż i jeśli lubimy słodkie desery możemy jeszcze na wierzchu ułożyć trochę owoców.
Pyszne i proste!
Smacznego!!!