Kremowy, słodki ryż na mleku, mało kto go nie lubi, do tego owoce i jesteśmy w niebie 🙂

Przygotowałam w domu pyszny, pożywny i bardzo zdrowy deser (u mnie była to właściwie kolacja). Ponieważ używałam garnka elektrycznego do gotowania ryżu, poszło mi bardzo szybko i bez problemu 🙂 Ryż do deseru powinien być rozgotowany, lepki i mokry, dlatego nie żałujcie mu mleka. Ja użyłam ok 750 ml dolewając go tak by uzyskać odpowiednią konsystencję.

Składniki:

  • ryż do risotto (użyłam ok 1 szklanki),
  • mleko ryżowe,
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej (można pominąć),
  • substancja słodząca (ja użyłam swojego “miodu z mniszka”, ale można również użyć syropu z agawy czy klonowego) – ilość do smaku, proponuję zacząć od 1 łyżeczki,
  • dowolne owoce (polecam wiśnie – może być dżem wiśniowy z całymi kawałkami owców).

Wykonanie:

Przygotowanie jest bardzo proste, wystarczy ugotować ryż w sporej ilości mleka, dodając do niego esencję waniliową, pilnując żeby się nie przypalił. Gdy będzie potrzeba dolewamy mleka – ryż musi być tak jak napisałam na początku, rozgotowany i mokry. Po ugotowaniu słodzimy go do smaku, dobrze mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia.
W naczyniu w którym chcemy podać deser układamy na spodzie owoce, na nie ryż i jeśli lubimy słodkie desery możemy jeszcze na wierzchu ułożyć trochę owoców.
Pyszne i proste!

IMG_0253

IMG_0249

Smacznego!!!

print

Podziel się swoją opinią
Edyta Stępczyńska
Edyta Stępczyńska

Szefowa kuchni, weganka, blogerka. Autorka "Wegańskiej Kuchni Polskiej".

Artykuły: 692

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *