Mus czekoladowo – orzechowy w kokilkach z ciasta filo

 Chodził za mną ostatnio mus czekoladowy i ciasto filo. Wymyśliłam sobie, że włożę mus do “kokilek” z ciasta filo 🙂

Deser jest prosty do zrobienia a bardzo smaczny i efektowny, zasmakuje nawet najwybredniejszemu smakoszowi.

Składniki na 12 sztuk:

– 3 płaty ciasta filo,
– olej,
– 1 opakowanie tofu jedwabistego miękkiego,
– 2 duże łyżki orzechowego masła czekoladowego,
– 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady,
– 2 płaskie łyżki agar-agar,
– 2 łyżki oleju kokosowego,
– ew. coś do posłodzenia (melasa, syrop z agawy itp.)

Wykonanie:

Jeśli macie wysokoobrotowy blender wystarczy wrzucić składniki musu i blendować aż czekolada się rozpuści i całość ładnie połączy. Bez takiego blendera trzeba zmiksować tofu, masło orzechowe, agar, olej kokosowy a czekoladę rozpuścić w misce nad garnkiem z gotującą się wodą (lub w mikrofali) i dodać ją do pozostałych składników, dokładnie mieszając.
Ciasto filo tniemy ostrym nożem na ok 12 cm kwadraty. Na 1 kokilkę potrzebujemy 4 kwadraty, pierwszy smarujemy przy pomocy pędzelka olejem, układamy na nim kolejny, tak by rogi kwadratów były względem siebie przesunięte – postępujemy tak jak przy układaniu serwetek do serwetnika, każdy kwadrat lekko smarując olejem.
Blachę do pieczenia muffinek, również delikatnie natłuszczamy i formujemy z ciasta w miejscach na babeczki kokilki, pieczemy w nagrzanym do ok 170 stopni piekarniku, do momentu aż będą lekko brązowe (trzeba uważać żeby się nie spaliły), trwa to ok 10 minut. Po upieczeniu wyjmujemy je z blachy i odstawiamy do ostygnięcia, do zimnych nakładamy mus i podajemy od razu lub po schłodzeniu (nie przykrywamy folią bo miękną).

3324
3328
3326

Smacznego!!

print
Podziel się swoją opinią
Edyta Stępczyńska
Edyta Stępczyńska

Szefowa kuchni, weganka, blogerka. Autorka "Wegańskiej Kuchni Polskiej".

Artykuły: 692

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *