Mus czekoladowo – orzechowy w kokilkach z ciasta filo


 Chodził za mną ostatnio mus czekoladowy i ciasto filo. Wymyśliłam sobie, że włożę mus do “kokilek” z ciasta filo 🙂

Deser jest prosty do zrobienia a bardzo smaczny i efektowny, zasmakuje nawet najwybredniejszemu smakoszowi.

Składniki na 12 sztuk:

– 3 płaty ciasta filo,
– olej,
– 1 opakowanie tofu jedwabistego miękkiego,
– 2 duże łyżki orzechowego masła czekoladowego,
– 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady,
– 2 płaskie łyżki agar-agar,
– 2 łyżki oleju kokosowego,
– ew. coś do posłodzenia (melasa, syrop z agawy itp.)

Wykonanie:

Jeśli macie wysokoobrotowy blender wystarczy wrzucić składniki musu i blendować aż czekolada się rozpuści i całość ładnie połączy. Bez takiego blendera trzeba zmiksować tofu, masło orzechowe, agar, olej kokosowy a czekoladę rozpuścić w misce nad garnkiem z gotującą się wodą (lub w mikrofali) i dodać ją do pozostałych składników, dokładnie mieszając.
Ciasto filo tniemy ostrym nożem na ok 12 cm kwadraty. Na 1 kokilkę potrzebujemy 4 kwadraty, pierwszy smarujemy przy pomocy pędzelka olejem, układamy na nim kolejny, tak by rogi kwadratów były względem siebie przesunięte – postępujemy tak jak przy układaniu serwetek do serwetnika, każdy kwadrat lekko smarując olejem.
Blachę do pieczenia muffinek, również delikatnie natłuszczamy i formujemy z ciasta w miejscach na babeczki kokilki, pieczemy w nagrzanym do ok 170 stopni piekarniku, do momentu aż będą lekko brązowe (trzeba uważać żeby się nie spaliły), trwa to ok 10 minut. Po upieczeniu wyjmujemy je z blachy i odstawiamy do ostygnięcia, do zimnych nakładamy mus i podajemy od razu lub po schłodzeniu (nie przykrywamy folią bo miękną).

3324
3328
3326

Smacznego!!

print
Previous Co weganie jedzą w pracy na śniadanie?
Next Chrupiące "ślimaki" z ciasta filo z tofu i zieleniną

No Comment

Leave a reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *