Mus czekoladowy z makiem

Szybki do zrobienia, pyszny mus o smaku gorzkiej czekolady i maku.

Składniki:

– 300 g tofu (najlepsze byłoby jedwabiste – silken tofu, ale ja użyłam zwykłego naturalnego),
– 1 i 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady,
– 3 duże łyżki gęstego mleka kokosowego,
– 2 daktyle bez pestki,
– 2 łyżki maku,
– 100 ml mleka sojowego,
– 1/4 pomarańczy.

Wrzucić wszystkie składniki do blendera i zmiksować na gładką masę. W blenderze o dużych obrotach typu Vitamix mielimy ponad minutę na najwyższych obrotach. Wlewamy do pucharków, dekorujemy kawałkiem pomarańczy, odstawiamy do schłodzenia.

Smacznego!!!

print
Podziel się swoją opinią
Edyta Stępczyńska
Edyta Stępczyńska

Szefowa kuchni, weganka, blogerka. Autorka "Wegańskiej Kuchni Polskiej".

Artykuły: 692

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *