Spaghetti w sosie pieczarkowo – serowym

Szybkie i pyszne danie dla głodnych 🙂

Składniki:

– makaron razowy spaghetti,
– olej,
– ok 500 g pieczarek,
– ok 3/4 szklanki majonezowego sosu czosnkowego z tofu (tofu, sok z cytryny, odrobina wody, olej, musztarda, czosnek),
– odrobina wody,
– 1 łyżka mąki (u mnie żytnia razowa),
– 1 duża łyżka płatków drożdżowych,
– sól, pieprz, papryka ostra,
– natka pietruszki.

 Wykonanie:

Wstawić wodę na makaron, dobrze ją osolić, w międzyczasie pokroić pieczarki (po umyciu i obraniu) w grube plastry, wrzucić na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju, trochę posolić. Smażyć przez chwilę aż zmienią kolor, do majonezu dodać trochę wody tak żeby rzadszy się zrobił, wlać go na patelnię. Gdy pieczarki będą miękkie mieszamy niewielką ilość wody z mąką i dodajemy do gotującego się sosu. Dokładnie mieszamy dodajemy płatki drożdżowe, natkę pietruszki i przyprawy. Gotujemy do miękkości pieczarek i uzyskania odpowiedniej gęstości sosu.
Makaron ugotować al dente, odcedzić, po ułożeniu na talerzach polać sosem. Smakuje podobnie jak sos śmietanowo – serowy z pieczarkami. Jest pyszne 🙂

 

Smacznego!!!

print
Podziel się swoją opinią
Edyta Stępczyńska
Edyta Stępczyńska

Szefowa kuchni, weganka, blogerka. Autorka "Wegańskiej Kuchni Polskiej".

Artykuły: 690

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *