Curry z ciecierzycy i kalafiora

Pyszne, rozgrzewające danie w sam raz na tą porę roku, najlepsze na świeżo gdy kalafior jest chrupiący.
Składniki:
– ciecierzyca ugotowana lub puszka ciecierzycy,
– ok 1/3 dużego kalafiora podzielonego na małe różyczki,
– 2 cebule pokrojone w półplastry,
– 4 ząbki czosnku,
– 1 mała łyżeczka kurkumy,
– 1 łyżeczka curry,
– 1 mała łyżeczka papryki słodkiej w proszku,
– 1 mała łyżeczka kuminu,
– 1 mała łyżeczka przyprawy garam masala,
– pomidory ze słoika z sokiem lub puszka pomidorów,
– olej,
– szczypta ostrej papryki,
– sól,
– mleko kokosowe – 2 – 3 łyżki.

Wykonanie:

Olej rozgrzać w garnku o grubym dnie. Wrzucić cebulę, jak zmięknie dodać rozgnieciony czosnek, smażyć na średnim ogniu przez chwilę. Dodać przyprawy (oprócz garam masali), smażyć 1 min. Dodać różyczki kalafiora, ciecierzycę i pomidory (razem z sokiem). Wymieszać i gotować pod przykryciem ok. 20 min., mieszając od czasu do czasu. Wlać rozrobione z niewielką ilością wody mleko kokosowe, przyprawić garam masalą i gotować jeszcze 10 min.

Smacznego!!!
print
Podziel się swoją opinią
Edyta Stępczyńska
Edyta Stępczyńska

Szefowa kuchni, weganka, blogerka. Autorka "Wegańskiej Kuchni Polskiej".

Artykuły: 692

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *