Curry z ciecierzycy i kalafiora


Pyszne, rozgrzewające danie w sam raz na tą porę roku, najlepsze na świeżo gdy kalafior jest chrupiący.
Składniki:
– ciecierzyca ugotowana lub puszka ciecierzycy,
– ok 1/3 dużego kalafiora podzielonego na małe różyczki,
– 2 cebule pokrojone w półplastry,
– 4 ząbki czosnku,
– 1 mała łyżeczka kurkumy,
– 1 łyżeczka curry,
– 1 mała łyżeczka papryki słodkiej w proszku,
– 1 mała łyżeczka kuminu,
– 1 mała łyżeczka przyprawy garam masala,
– pomidory ze słoika z sokiem lub puszka pomidorów,
– olej,
– szczypta ostrej papryki,
– sól,
– mleko kokosowe – 2 – 3 łyżki.

Wykonanie:

Olej rozgrzać w garnku o grubym dnie. Wrzucić cebulę, jak zmięknie dodać rozgnieciony czosnek, smażyć na średnim ogniu przez chwilę. Dodać przyprawy (oprócz garam masali), smażyć 1 min. Dodać różyczki kalafiora, ciecierzycę i pomidory (razem z sokiem). Wymieszać i gotować pod przykryciem ok. 20 min., mieszając od czasu do czasu. Wlać rozrobione z niewielką ilością wody mleko kokosowe, przyprawić garam masalą i gotować jeszcze 10 min.

Smacznego!!!
print
Previous Mus czekoladowy z makiem
Next Brukselka z pieczarkami w migdałowej śmietanie

1 Comment

  1. Jola
    28 lipca 2016
    Odpowiedz

    Ciecierzyca, kalafior – samo zdrowie! Więcej o kalafiorku: http://www.jestemfit.pl/artykuly/dieta/zupa-kalafiorowa-zdrowie-w-garnku. Takie curry dobre też z powodu, że na długo syci…no i mało kalorii, także przy redukcji masy ciała – rewelacja.

Leave a reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *