Najprostsze ciastka orzechowe, pyszne, kruche, słodkie. Tylko z 3 składników 🙂 Właściwie orzechowo – kokosowe.
Składniki (na 20 ciastek):
– 200 ml czystego masła orzechowego (używam domowego z samych orzechów i szczypty soli),
– 60 ml zmielonych na mąkę wiórków kokosowych,
– 50 ml wiórków kokosowych,
– 60 ml syropu klonowego.
Wykonanie:
Wymieszać składniki łyżką. Nakładać łyżką małe porcje na blachę wyłożoną papierem do pieczenia po wykorzystaniu całego ciasta zwilżoną dłonią uklepujemy ciastka. Zębami widelca robimy ślady na środku ciastka – na krzyż.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wkładamy blachę do gorącego, ustawionego na termoobieg. Pieczemy ok 15 minut, sprawdzając czy nie za bardzo się spiekają, jeśli tak zmniejszamy temperaturę do 150 stopni.
Wyciągamy blachę z piekarnika i zostawiamy na chwilę do ostygnięcia. Po upieczeniu są miękkie i mogą się łamać, dlatego lepiej nie próbować ich wyjmować gdy są ciepłe. Gdy lekko przestygną, ostrożnie podważając łopatką zdejmujemy ciastka na kratkę do wystygnięcia.