Najprostszy strudel jabłkowy – w cieście filo

Mam nadzieję, że Was nie zanudzę ciastem filo, ale w paczce jest tyle arkuszy że można różne cuda z nich czarować w krótkim czasie 🙂
Super proste i szybkie ciasto, można je zrobić gdy goście są w drodze do nas 🙂

Składniki:

– 3-4 płaty ciasta filo,
– olej kokosowy,
– 4 jabłka,
– 2 łyżki cynamonu,
– szczypta kardamonu,
– 2 łyżki cukru

Wykonanie:

Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki, wykrawamy gniazda nasienne i każdą ćwiartkę kroimy na cienkie plasterki (wszerz). Wkładamy je do miski, posypujemy cukrem, cynamonem i kardamonem, mieszamy dokładnie. Z ciastem postępujemy tak jak zawsze, czyli każdy płat smarujemy dokładnie olejem, na nim układamy następny i znów smarujemy olejem. Na wierzchu układamy cienko na całości ciasta kawałki jabłek i zawijamy dosyć ciasno, wierzch znów smarujemy olejem.
Ciasto przenosimy delikatnie na blachę wyłożoną matą i pieczemy do zbrązowienia. Po wystygnięciu kroimy nożem z ząbkami 🙂

33311
33371
33341

Smacznego!!!

print

Podziel się swoją opinią
Edyta Stępczyńska
Edyta Stępczyńska

Szefowa kuchni, weganka, blogerka. Autorka "Wegańskiej Kuchni Polskiej".

Artykuły: 692

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *