Gofry orzechowo – karobowe


Gofry pachnące masłem orzechowym, dodatkowo o lekkim smaku czekolady? Kto by nie chciał zjeść takich? Nie znam osoby która nie lubi gofrów, chrupiące z dodatkiem owoców, skusisz się? Gofry są dobre na śniadanie, deser i kolacje. Można je zjeść z różnymi dodatkami, owocami, bitą śmietaną, cukrem pudrem albo saute.

Składniki:
– ok 2 szklanek mleka roślinnego (u mnie sojowe),
– 4 łyżki oleju,
– 1 duża łyżka czekoladowego masła orzechowego (u mnie domowe – w składzie orzechy, daktyle, kakao),
– 1 i1/2 szklanki mąki pszennej,
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
– 3 łyżki cukru,
– 2 łyżki karobu (lub kakao),
– szczypta soli,
– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie).

Wykonanie:

Wymieszaj najpierw mokre składniki, doda suche, połącz je ze sobą łyżką a później całość zmiksuj blenderem. Ciasto musi być lejące, jeśli Twoje jest bardzo gęste dodaj jeszcze mleka. Na rozgrzaną gofrownicę wylej ciasto (żeby zakryć całą dolną formę), w zależności od mocy gofrownicy piecz od 4 minut w górę (ja używałam takiej o mocy 1300 W, więc piekły się szybko). Gofrów nie kładź na talerzu, tylko ustaw je pionowo, najlepiej na jakiejś kratce żeby nie miękły, tylko odparowywały. Będą wtedy chrupiące.
Ponieważ nie miałam mleka kokosowego zrobiłam sobie mus z 1 banana i łyżeczki masła orzechowego, na tym położyłam brzoskwinię ze słoika i posypałam wiórkami kokosowymi. Pełnia szczęścia a pracy niewiele 🙂

A Ty jakie gofry lubisz?

Gofry orzechowo-karobowe
3341
Smacznego!!!

Jeśli lubisz masło orzechowe zobacz również przepis na Brownie z 3 składników 

https://zakreconywegeobiad.pl/weganskie-brownie-z-3-skladnikow/

print
Previous Chrupiące "ślimaki" z ciasta filo z tofu i zieleniną
Next Najprostszy strudel jabłkowy - w cieście filo

2 komentarze

  1. Ewelina Miklas
    15 października 2018
    Odpowiedz

    Troche malo jakiegos wyrazistego smaku maja te gofry 🙁

    • 15 października 2018
      Odpowiedz

      Karob nie jest zbyt wyrazisty w smaku, mniej niż kakao. Ale każdemu smakuj coś innego 🙂

Leave a reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *