Prażoki


Prażoki w moim regionie są bardzo popularną potrawą ale podaje się do nich kapuśniak, a ja zrobiłam z surówką z czerwonej kapusty i też było pysznie.
Prażoki są bardzo łatwe do przygotowania, chociaż przepis może się wydawać dziwny 😉

Składniki:

– ok 1 kg ziemniaków,
– 4 – 5 łyżek mąki pszennej,
– sól,
– smażona cebulka (na okrasę).

Wykonanie:

Ziemniaki normalnie wstawiamy, solimy, gotujemy. Gdy ziemniaki zaczynają się robić trochę miękkie (powiedzmy w połowie gotowania) odlewamy od nich wodę, ale nie całą, musi zostać tyle żeby ziemniaki się nie przypaliły, ale nie mogą całe pływać w wodzie (wody możemy nie wylewać tylko zostawić w innym naczyniu, w razie jakby było za mało to będzie jak znalazł) Robi się to na oko, ale spokojnie, jeśli się boicie wylać w tym momencie wodę, można to zrobić na końcu :-).
Zasypujemy mniej więcej równą warstwą mąki ziemniaki (tak żeby nie była w jednym miejscu, im mniej damy maki tym prażoki będa bardziej miękkie). Gotujemy na małym ogniu do miękkości. Jeśli nam zostało dużo wody w garnku to ją odlewamy zostawiając trochę (odcedzamy). Wyłączamy gaz, prąd itd zakładamy rękawiczki na ręce i bierzemy się za ubijanie ziemniaków z mąką, pałką lub tłuczkiem do ziemniaków. Najlepiej robić to w dwie osoby, jedna musi trzymać garnek a druga ubija 🙂
Robimy to tak długo aż nie będzie widać mąki a masa zrobi się gęsta i lekko ciągnąca. Jeśli wydaje nam się że jest za sztywna można wlać trochę pozostawionej wody.
Łyżką (najlepiej natłuszczoną) nabieramy po trochu masę i zrzucamy na talerz, tworząc coś na kształt wrzeciona 😉 i tak do wykończenia masy. Z kilograma wychodzi prażoków całkiem sporo, myślę że spokojnie na 3 osoby.
Prażoki polewamy usmażoną cebulką, podajemy z surówką lub kapuśniakiem.
Są pyszne w takiej postaci ale również odsmażone 🙂
Jeśli zostanie nam w garnku masa ziemniaczana, trzeba ją od razu przerobić na prażoki (nawet jeśli od razu ich nie zjemy) i ułożyć na talerzu, najlepiej tak żeby na sobie nie leżały bo jak się skleją to będziemy mieli jedną masę.

 

 Smacznego!!!

Drukuj
Previous Sałatka warzywna
Next Pasztet porowo - pieczarkowy

1 Comment

  1. Avatar
    Karolina z e-turysta.net
    23 września 2016
    Odpowiedz

    Świetny przepis, takie ziemniaki wydają się być bardzo sycące! Właśnie takie tradycyjne, regionalne smaki mają szansę na wygraną w naszym konkursie kulinarnym. Wystarczy, że dodasz do wpisu grafikę konkursową i kilka zdań od siebie (info dostępne na stronie https://e-turysta.net/konkurs-kulinarny/), a będziesz mogła wygrać chociażby aparat cyfrowy i promocję na Smaker.pl. Pozdrawiam i powodzenia! 🙂

Leave a reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *