Pasztet z fasoli mung i soczewicy

Smaczny, doskonale dający się kroić pasztet 🙂

Składniki:

– ok 1/2 szklanki zielonej soczewicy (suchej),
– ok 3/4 szklanki fasoli mung (najlepiej namoczyć dzień wcześniej),
– ok 1/2 szklanki ziaren słonecznika,
– kasza manna do zagęszczenia (kilka łyżek),
– 3 – 4 łyżki siemienia lnianego,
– 2 łyżki pestek dyni,
– 2 – 3 łyżki posiekanego koperku,
– sól, pieprz, pieprz ziołowy,papryka wędzona,
– ew czosnek lub cebula.

Wykonanie:

Ugotować fasolę oraz oddzielnie soczewicę ze słonecznikiem do miękkości (wcześniej wypłukać), jeśli nie odparowała nam cała woda podczas gotowania musimy odcedzić wszystko na sitku. Miksujemy połączoną soczewicę z fasolą, niekoniecznie bardzo dokładnie, dodajemy siemię, pestki dyni, koperek oraz przyprawiamy do smaku (możemy dodać również przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku lub pokrojoną drobno cebulę. Gdy masa będzie już miała odpowiedni dla nas smak (u mnie przeważała papryka wędzona) wsypujemy do niej kaszę mannę, można po 2 łyżki, wymieszać i gdy będzie jeszcze za rzadkie to dodać ponownie mannę. Moja masa była jeszcze trochę płynna ale gęsta.
Ja z braku piekarnika piekłam w podłużnym prodiżu, ponad 1 godzinę. Myślę że w normalnym nagrzanym do ok 150 – 180 stopni piekarniku upiecze się w niecałą godzinę 🙂
Po upieczeniu trzeba dać mu trochę ostygnąć żeby zrobił się twardy.
Smakuje super na kanapce z chrzanem, albo np do obiadu (odgrzewałam na parze).


W towarzystwie pasztetu z tartych warzyw korzeniowych i pieczarek:

 Smacznego!!!

print
Podziel się swoją opinią
Edyta Stępczyńska
Edyta Stępczyńska

Szefowa kuchni, weganka, blogerka. Autorka "Wegańskiej Kuchni Polskiej".

Artykuły: 692

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *