Ryż z porem i jabłkiem

Miało być dużo pora z jabłkami (przepis Amanitki a forum WD), jako dodatek do ryżu, skończyło się na przepysznym ryżu z porem i jabłkiem. Proste w wykonaniu, syte danie.

Składniki (3-4 porcje)

– ryż basmati (ostatnio mój ulubiony) ok 2 szklanek,
– 2 duże pory (lub 3 mniejsze),
– 1 duże kwaskowe jabłko,
– sól, pieprz, pieprz ziołowy, inne ulubione przyprawy.

Wykonanie:

Bardzo łatwe 🙂 Najlepiej ryż wcześniej namoczyć w wodzie, później porządnie wypłukać. Pora oczyścić z brzydkich liści, obciąć zwiędnięte końcówki, przekroić wzdłuż na pół, umyć dokładnie pod bieżącą wodą. Najtwardsze, zielone części pora pokroić drobno (1-2 mm), białą część grubiej (3-5 mm). Wrzucić pora do miski, nasolić. Wstawić do gotowania ryż. Jabłko obrać, zetrzeć na grubej tarce. Gdy por zmięknie, można go trochę wycisnąć i połączyć z jabłkiem. Jeśli ryż zaczyna robić się miękki dodajemy do niego pory z jabłkiem i gotujemy do miękkości (mój się trochę rozgotował, bo zajęłam się czymś innym) ryżu i pora. Przyprawiamy pieprzem ziołowym, czarnym i solą.
Proste i pyszne 🙂 Zjadłam z tofu w nori i surówką z kiszonej kapusty.

Smacznego!!!

print
Podziel się swoją opinią
Edyta Stępczyńska
Edyta Stępczyńska

Szefowa kuchni, weganka, blogerka. Autorka "Wegańskiej Kuchni Polskiej".

Artykuły: 692

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *