Pasztet z okary z pieczarkami

Dzisiaj znów proponuję wykorzystać okarę pozostałą z produkcji mleka sojowego i tofu, tym razem do produkcji pysznego pasztetu z okary z pieczarkami i pestkami dyni.

Składniki:
– okara sojowa,
– płatki owsiane,
– kasza manna,
– kilka pieczarek,
– pestki dyni,
– sól, pieprz,
– sos sojowy.

Przygotowanie:
Do okary dodajemy płatki (w ilości ok 1/4 wielkości okary) i sos sojowy, mieszamy, odstawiamy na ok godzinę. Po tym czasie możemy przekręcić całość przez maszynkę (nie jest to konieczna czynność, ale pasztet będzie przez to gładszy i mniej “ziarnisty”).
Do masy dodajemy przyprawy i kasze mannę w takiej ilości aby masa była gęsta.
Pestki dyni i całe pieczarki mieszamy z masą w ilości zależnej od naszych upodobań.
Przekładamy masę na posmarowaną tłuszczem i wysypana bułką tartą “keksówkę”. Na wierzch kładziemy trochę wiórków masła (lub oleju).
Pasztet z okary z pieczarkami pieczemy ok 40-50 minut w temperaturze ok 180 stopni.

 
Plastry pasztetu bardzo dobrze smakują same, ale pyszne są również z chrzanem lub sosem chrzanowym.

Smacznego!!

print
Podziel się swoją opinią
Edyta Stępczyńska
Edyta Stępczyńska

Szefowa kuchni, weganka, blogerka. Autorka "Wegańskiej Kuchni Polskiej".

Artykuły: 692

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *