Tofu wędzone w sosie curry to pyszne i co najważniejsze szybkie w przygotowaniu danie.
Składniki dla 2 osób:
– paczka tofu wędzonego,
– mała puszka mleczka kokosowego (moja miała 160 ml),
– kawałek imbiru (ew. sproszkowany),
– cebula,
– kilka ząbków czosnku,
– 2 łyżeczki curry (albo więcej),
– sól, pieprz,
– olej.
Przygotowanie:
Kroimy cebulę w kostkę, imbir drobno siekamy, czosnek również. Zanim otworzymy puszkę mleka kokosowego wstrząsamy nią, po otwarciu przelewamy do głębszej miseczki i dokładnie mieszamy żeby pozbyć się grudek (najłatwiej jest to zrobić rozgniatając mleko o ścianki miski), dodajemy curry i sporo pieprzu.
Rozgrzewamy olej na patelni smażymy cebulę, później dodajemy czosnek i imbir. W międzyczasie kroimy tofu w grubsze kawałki, dodajemy je do patelni i smażymy, mieszając.
Wlewamy na patelnię mleczko kokosowe z curry. Po jakimś czasie część płynu odparuje a reszta zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą.
Tofu wędzone w sosie curry najlepiej smakuje z ryżem.
Smacznego!!
Czy mogę użyć mleka sojowego zamiast mleczka kokosowego?
Paulino, oczywiście, że możesz ale sojowe nie da tego smaku i nie zagęści 😉
Zapowiada się pysznie 🙂
Jakaś suróweczka by pasowała do tego dania?