Tofu wędzone w sosie curry

 

 

Tofu wędzone w sosie curry to pyszne i co najważniejsze szybkie w przygotowaniu danie.

 

 

 

 

Składniki dla 2 osób:

– paczka tofu wędzonego,
– mała puszka mleczka kokosowego (moja miała 160 ml),
– kawałek imbiru (ew. sproszkowany),
– cebula,
– kilka ząbków czosnku,
– 2 łyżeczki curry (albo więcej),
– sól, pieprz,
– olej.

Przygotowanie:
Kroimy cebulę w kostkę, imbir drobno siekamy, czosnek również. Zanim otworzymy puszkę mleka kokosowego wstrząsamy nią, po otwarciu przelewamy do głębszej miseczki i dokładnie mieszamy żeby pozbyć się grudek (najłatwiej jest to zrobić rozgniatając mleko o ścianki miski), dodajemy curry i sporo pieprzu.
Rozgrzewamy olej na patelni smażymy cebulę, później dodajemy czosnek i imbir. W międzyczasie kroimy tofu w grubsze kawałki, dodajemy je do patelni i smażymy, mieszając.
Wlewamy na patelnię mleczko kokosowe z curry. Po jakimś czasie część płynu odparuje a reszta zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą.
Tofu wędzone w sosie curry najlepiej smakuje z ryżem.

Smacznego!!

print

Podziel się swoją opinią
Edyta Stępczyńska
Edyta Stępczyńska

Szefowa kuchni, weganka, blogerka. Autorka "Wegańskiej Kuchni Polskiej".

Artykuły: 692

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *