Pizza bezglutenowa na ryżowym spodzie

Dzisiaj zrobiłam pyszną pizzę wg. przepisu Iwony Zasuwy (Matka Smakoterapia). Podeszłam sceptycznie do tego przepisu i aż do pierwszego kęsa nie wierzyłam że będzie dobra. Ale okazał się bardzo dobra 🙂

Składniki:

– 1 szklanka mąki ryżowej,
– 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
– 1 łyżka oleju lub oliwy (zapomniałam o nim),
– 1/2 łyżeczki soli,
– 1 łyżka cukru,
– szczypta kurkumy,
– 1 szklanka ciepłej wody,
– 30 g świeżych drożdży.

Wykonanie:

Do wody dodać cukier i drożdże, wymieszać, odstawić na chwilę żeby zaczęły pracować. Do miski wsypać mąkę ryżową, skrobię, sól, kurkumę, dobrze wymieszać. Dodać olej i drożdże, połączyć wszystko na gładką masę, będzie płynna, więc się nie przeraźcie 🙂 Wylać masę do nasmarowanej olejem formy (bez dziurek) o średnicy ok 30 cm, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok 10-20 minut).
W czasie gdy ciasto wyrasta szykujemy warzywa na wierzch pizzy. U mnie były pieczarki, cebula, cukinia i na wierzch rukola. Warzywa (oprócz rukoli) podsmażyłam bo pizza piecze się krótko a poza tym soki które puszczają mogłyby za bardzo rozmiękczyć ciasto.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, do nagrzanego wkładamy blachę z samym ciastem. Nie wiem jak będzie u Was, ale moje ciasto było nadal lekko płynne i dlatego bałam się, że nic z niego nie będzie, ale nie martwcie się 🙂
Ciasto pieczemy tak by się wierzch zapiekł ok 10 minut. Wyjmujemy je, smarujemy sosem pomidorowym lub koncentratem układamy warzywa i zapiekamy kolejne 15 minut, można przed końcem pieczenia położyć wegański ser lub rukolę.
Wyciągamy ciasto z piekarnika, delikatnie wyjmujemy z blachy, kroimy na kawałki, układamy rukolę (o ile nie położyliśmy jej wcześniej), polewamy domowym sosem czosnkowym i szybko zjadamy 🙂

Smacznego!!!

print
Podziel się swoją opinią
Edyta Stępczyńska
Edyta Stępczyńska

Szefowa kuchni, weganka, blogerka. Autorka "Wegańskiej Kuchni Polskiej".

Artykuły: 692

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *