Pizza najlepsza


Dobry przepis na ciasto na pizzę to podstawa, myślę że znalazłam bardzo dobry przepis, na razie nie będę więcej szukała 🙂 Do tego robi się szybko 🙂

Składniki (powinny wyjść 2 blachy piekarnikowe):

– 1/2 kg mąki (zazwyczaj mieszam razową z białą),
– 50 g drożdży,
– 1,5 szklanki ciepłej wody,
– ok 1/2 szklanki oleju,
– 1 łyżeczka cukru,
– 1 łyżka soli,
– ew. zioła do ciasta.

Wykonanie:

Do ciepłej (nie gorącej!) wody dodajemy cukier i rozkruszone drożdże (muszą się kruszyć nie mogą być ciągnące), odstawiamy na chwilę aż zaczną pracować.
Do dużej miski (najlepiej szklanej), wsypujemy mąkę, sól, zioła, dodajemy olej i drożdże, mieszamy drewnianą łyżką tak żeby składniki się wymieszały, stolnicę lub blat posypujemy mąką i wykładamy na nie ciasto, zagniatamy rękoma aż powstanie gładkie, jędrne ciasto, gdy potrzeba podsypujemy mąką. Odstawiamy je na chwile w misce w miejsce bez przeciągu, przykrywając ściereczką. Przez ten czas można naszykować składniki na górę pizzy i nastawić piekarnik na 180 – 200 stopni.

Nasza pizza była bardzo bogata: pieczarki, suszone pomidory, papryka czerwona, szpinak, oliwki zielone i czarne,  parówki sojowe, kapary, cebula, sos pomidorowy.

Ciasto dzielimy na 2 części, każdą rozwałkowujemy i rozciągamy do potrzebnego nam kształtu i wielkości. Przekładamy ciasto na formę (jeśli trzeba to smarujemy ją olejem), można ją jeszcze małym wałkiem na blaszce rozwałkować i zawinąć brzegi.
Na cieście rozsmarowujemy sos pomidorowy (może być koncentrat rozrobiony z odrobiną wody i przyprawami), układamy składniki naszej pizzy i pieczemy bez termoobiegu na ustawieniu góra dół. Pieczemy do momentu aż spód się przyrumieni.
Taka pizza jest super 🙂 ciasto jest chrupiące i pyszne! Do tego na wierzch sos czosnkowy i pełnia szczęścia 😀

Smacznego!!!

Zweganizowany przepis Berlinianki z forum wizaż.

print
Previous Naleśniki z warzywami
Next Domowa bulionetka

No Comment

Leave a reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *