Pomarańczowo – bananowy deser z tapioki


Pyszny, kwaśno – słodki deser 🙂

Składniki (na 5 szklaneczek):

– 70 g tapioki drobnej,
– 250 ml soku z pomarańczy (wycisnęłam 3 sztuki),
– 1 łyżka cukru trzcinowego,
– 2 banany,
– ok 1/2 kubka mleka sojowego
waniliowego,
– ew. słód,
– czekolada gorzka do dekoracji.

 Wykonanie:

Tapiokę namoczyć dzień wcześniej, odlać wodę (nie musi być bardzo dokładnie odlana), zalać tapiokę sokiem pomarańczowym, dodać cukier, odstawić. Zmiksować banany z mlekiem sojowym. Tapiokę postawić na “ogniu”, gotować, ciągle mieszając aż zacznie się robić szklista, dodać do tapioki zmiksowane banany, gotować wszystko razem aż tapioka będzie całkowicie przezroczysta, spróbować, jeśli będzie kwaśna dosłodzić.
Przełożyć do szklanek, odstawić do ostygnięcia, udekorować tartą czekoladą.

 

 Smacznego!!!

Na podstawie przepisu Vegan Monkey (tutaj).

print
Previous Pasta słonecznikowa
Next Kasza jaglana z jarmużem

No Comment

Leave a reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *