Postny bigos z marchewki, nie jest oczywiście prawdziwym bigosem, ale myślę, że to danie podczas postu może spokojnie zastąpić bigos.
Jest jak wszystkie moje dania postne prosty do przygotowania i pyszny!
Składniki:
- 4 duże marchewki,
- 1 pietruszka,
- 1 cebula,
- 4 ogórki kiszone,
- 2 ząbki czosnku,
- 1/2 jabłka,
- 1/2 łyżeczki kminku,
- 2 ziarna ziela angielskiego,
- 1 liść laurowy,
- sól, pieprz,
- szczypta papryki wędzonej (jeśli lubisz),
- ew. 2 średnie pomidory,
- ew. koperek,
- woda.
Wykonanie:
Warzywa umyj i obierz. Zetrzyj na grubej tarce marchew i pietruszkę. Cebulę pokrój w półplastry.
Na dno garnka nalej trochę wody, wrzuć cebulę, marchewkę i pietruszkę oraz pokrojony czosnek. Dodaj od razu kminek, liść laurowy, ziele oraz trochę soli. Wlej tyle wody by warzywa były w połowie przykryte. Gotuj je pod przykryciem na małym ogniu do momentu, aż warzywa zmiękną. Pod koniec gotowania dodaj starte na grubej tarce ogórki kiszone. Jeśli chcesz to możesz też dodać dwa pokrojone w kostkę pomidory.
Warzywa w garnku dobrze wymieszaj, dodaj 1/2 łyżeczki papryki wędzonej i gotuj całość jeszcze przez kilka minut. Gdy postny bigos z marchewki będzie już miękki spróbuj go i dopraw do smaku solą i pieprzem. Pod koniec możesz też dodać posiekany koperek.
Taki postny bigos z marchewki będzie świetnym uzupełnieniem monotonnej diety. Jest słodki od warzyw korzeniowych i jednocześnie kwaśny dzięki ogórkom kiszonym.
Będzie Ci smakował, nawet jeśli nie jesteś na poście 🙂
Smacznego!!!