Postny krem buraczkowy z tartym burakiem

 

 

Postny krem buraczkowy z tartym burakiem, jest świetną zimową zupą dla każdego kto lubi buraki, prosty do zrobienia i pyszny. Jest też dobry dla osób na poście dr Dąbrowskiej.

 

 

 

Składniki:

  • ok 1 kg buraków,
  • sól, pieprz,
  • majeranek, liść laurowy, ziele angielskie,
  • 1-2 ząbki czosnku, 
  • sok z cytryny lub zakwas z buraków do zakwaszenia.

 

Wykonanie:

Buraki myj, obierz, odłóż 1 niedużego buraka i zetrzyj go na tarce. Resztę buraków pokrój ostrym nożem w nieduże kawałki, wrzuć do garnka, dodaj obrany czosnek, zalej wodą tak by były przykryte.

Dodaj liść laurowy i ziele angielskie oraz szczyptę soli. Gotuj do miękkości.

Wyjmij liść laurowy i zmiel buraki na krem, wrzuć do nich startego buraka, gotuj do miękkości. Przypraw do smaku solą, pieprzem, majerankiem oraz sokiem z cytryny (lub zakwasem) tak by zupa była lekko kwaśna.

Jeśli nie jesteś na diecie możesz dodać odrobinę dobrej jakości oleju.

Smacznego!!!

print

Podziel się swoją opinią
Edyta Stępczyńska
Edyta Stępczyńska

Szefowa kuchni, weganka, blogerka. Autorka "Wegańskiej Kuchni Polskiej".

Artykuły: 692

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *