Pożywne śniadanie na bazie owców i orzechów wg. France Guilain


Pyszna, zdrowa i szybka w przygotowaniu propozycja na śniadanie. Staram się teraz jeść je codziennie bo syci na długi czas, jest lekkie i bardzo smaczne 🙂 Przepis dostałam od kolegi z pracy (który dostał go z Francji), za co niezmiernie dziękuję 😉

Przepis podstawowy na 1 porcję:

– połowa banana (ja robię z całego),
– 2 łyżki oleju lnianego lub rzepakowego (tłoczone na zimno),
– 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego,
– 1 łyżka zmielonego sezamu,
– 1 łyżka co najmniej 3 rodzajów zmielonych nasion oleistych (słonecznik, dynia, migdały, orzechy laskowe itd),
– sok z połowy cytryny,
– pół jabłka (pokrojone lub starte),
– 2 lub 3 inne owoce sezonowe ale nie cytrusy (również nie melony, arbuzy, owoce suszone ani mrożone), mogą być gruszki, kiwi, truskawki, śliwki, winogrona, mango itd.

Wykonanie:

Aby ułatwić sobie przygotowanie codziennie rano swojej porcji pysznego śniadania, można zmielić ziarna na kilka dni i przechowywać w lodówce na dolnej półce (do 7 dni).
Szykujemy wtedy 2 słoiczki, jeden na sezam z siemieniem (pół na pół), drugi na mieszankę pozostałych oleistych (różnych) nasion, orzechów. Nie moczymy ich przed mieleniem.

Banana rozgniatamy widelcem (nie inaczej) tak żeby się prawie rozpłynął, zostawiamy na chwilę aż zacznie się robić ciemny (podobno lepiej się wtedy trawi), dodajemy do niego olej lniany i mieszamy tym samym widelcem, tak długo aż banan wchłonie olej, dodajemy 2 płaskie łyżki siemienia z sezamem i 1 łyżkę pozostałych ziaren. Dodajemy sok z cytryny, mieszamy. Na koniec dodajemy pokrojoną lub startą połówkę jabłka i inne owoce. Ja dałam pół pokrojonej gruszki i 8 dużych pokrojonych winogron.
Staramy się jeść powoli, dokładnie przeżuwając, w ten sposób organizm na dłużej się nasyci 🙂
Naprawdę polecam takie śniadanie, nie obciąża żołądka, a syci na kilka godzin (serio). Poza tym jest dobre nie tylko dla zdrowia, ale również urody 🙂 i co bardzo ważne, jest pyszne 🙂

IMG_3545

Smacznego!!!

Drukuj
Previous Nutella z ciecierzycy
Next Sałatka a'la gyros

No Comment

Leave a reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *