Sałatka a’la gyros

Inna, również bardzo dobra sałatka z przyprawą gyros.

Składniki:

– kilka liści sałaty lodowej,
– pół puszki kukurydzy,
– 1 cebula (najlepiej czerwona),
– ok 7 ugotowanych kotletów sojowych lub kostka sojowa,
– 2 ogórki kiszone,
– 10 dużych ząbków czosnku konserwowego (lub 2 ogórki konserwowe),
– szczypiorek,
– przyprawa do gyrosa,
– olej,
– 2 – 3 łyżki majonezu z fasoli (TUTAJ),
– sól, pieprz.

Wykonanie:

Ugotowane kotlety pokroić w drobną kostkę, posypać hojnie przyprawą do gyrosa (lub kebaba), usmażyć na oleju tak żeby były złote.
Kapustę pokroić lub porwać na kawałki, ogórki pokroić w kostkę, czosnek w plastry, szczypiorek posiekać, cebulę pokroić w drobną kostkę. Wymieszać warzywa razem z ostudzonymi kotletami, dodać odsączoną z wody kukurydzę, ew. przyprawić. Dodać majonez z fasoli (lub sojonez), odstawić sałatkę na trochę do lodówki żeby się smaki “przegryzły”.
Ta sałatka jest naprawdę super, ostatnio nasza faworytka.

Smacznego!!!

print
Podziel się swoją opinią
Edyta Stępczyńska
Edyta Stępczyńska

Szefowa kuchni, weganka, blogerka. Autorka "Wegańskiej Kuchni Polskiej".

Artykuły: 692

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *