Lato powoli się kończy, teraz najpyszniejsze i najtańsze są pomidory i papryk, a jeśli ktoś ma swój ogród (jak ja) jest wielkim szczęściarzem bo wie skąd pochodzą warzywa.
Teraz jest czas na robienie przetworów (jeszcze nie zaczęłam) z pomidorów i ogórków. Ja nie tylko zamykam letnie smaki w słoiczkach ale również ich nadmiar przerabiam w najprostszy sposób, czyli mrożę.
Wydawało mi się, że to znany każdemu sposób, ale okazuje się, że nie, dlatego chciałam się z Wami nim podzielić.
Składniki:
– dowolna ilość papryk (najlepiej o różnych kolorach)
i/lub
– dowolna ilość pomidorów (najlepiej o różnych kolorach).
Wykonanie:
Warzywa myjemy, odcinamy niepotrzebne części (ogonki papryk, gniazda nasienne, zielone części pomidorów). Kroimy warzywa na kawałki, wrzucamy do torebki strunowej (można kupić w Tesco) mniej więcej do 3/4 objętości torebki, zamykamy, układamy na płasko torebkę, gdy jest w niej dużo powietrza, delikatnie otwieramy , dociskamy torebkę żeby wypuścić powietrze i znów zamykamy.
Tym sposobem, torebki jest łatwo ułożyć w zamrażarce, są płaskie i nie zajmują dużo miejsca.
Gdy potrzebujemy zimą pomidorów na sos lub do zupy pomidorowej wyciągamy je z woreczka i wrzucamy bezpośrednio bez rozmrażania do garnka, tak samo postępujemy z paprykami.
Smacznego!!!