Mus czekoladowy z borówkami i figami

Pyszny i prosty do przygotowania mus 🙂

W składzie jest woda z ciecierzycy z której już nie raz robiłam pyszne bezy, tym razem dużo prościej 🙂

Składniki (na 2 porcje):

– woda z ciecierzycy (może być z puszki),
– coś do słodzenia (ja użyłam miodu z mniszka, ale może być syrop z agawy lub jakiś słód),
– 9 kostek gorzkiej czekolady,
– garść borówek,
– 1 figa

Wykonanie:

Wodę z ciecierzycy ubijać na gęstą pianę (może to trwać do kilkudziesięciu minut), powoli dolewając słód. W czasie gdy piana się ubija roztapiamy czekoladę stawiając miskę na garnku z gotującą się wodą i rozpuszczamy czekoladę. Ja dolewałam gorącą czekoladę do ubijającej się piany i powoli mieszałam do całkowitego połączenia, pod koniec dodajemy borówki. Mus przekładamy do foremek i delikatnie układamy na wierzchu pokrojone figi. Wstawiamy mus do lodówki, najlepiej na noc.
Mój mus był trochę jak zimny nie pieczony fondant, delikatny mus czekoladowy i  płynny środek. Być może Wam wyjdzie w całości mus 🙂

To jest pyszne, serio 🙂

 

Smacznego!!!

print
Podziel się swoją opinią
Edyta Stępczyńska
Edyta Stępczyńska

Szefowa kuchni, weganka, blogerka. Autorka "Wegańskiej Kuchni Polskiej".

Artykuły: 692

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *