Pudding z chia i mango – raw


Pyszne i proste w przygotowaniu śniadanie lub deser.

Wbrew opinii nasiona chia nie są bardzo drogie, na przygotowanie deseru dla jednej osoby wystarczą 2 łyżeczki, to raptem ok 10 g, ostatnio kupiłam w sklepie 250 g paczkę za 10 zł. Wiem, że przez internet można kupić jeszcze taniej. Można np. wziąć 1 kg (znalazłam w necie za ok 22-25 zł) w kilka osób i nasza kieszeń tak nie odczuje tego wydatku 🙂

Składniki (na słoik ok 330 ml):

– 2 pełne łyżeczki nasion chia,
– surowe mleko roślinne (ja użyłam kokosowego, ale dobre będzie np migdałowe, słonecznikowe),
– 1/2 mango,
– opcjonalnie 2 – 3 truskawki świeże lub suszone,

Wykonanie:

Wsypać chia do słoika, zalać do połowy słoiczka mlekiem, dodać drobno pokrojone mango i truskawki, wymieszać dobrze. Gdy jeszcze brakuje płynu w słoiku, uzupełnić prawie cały mlekiem, jeszcze raz dokładnie wymieszać. Odstawić na noc do lodówki. Rano wyciągamy słoiczek i zabieramy do pracy 😉 lub zjadamy w domu (oczywiście nie takie bardzo zimne, lepiej poczekać aż się ociepli).

Smacznego!!!

Zapisz

Zapisz

Drukuj
Previous Surowa zupa pomidorowa
Next Raw deser borówkowo-kokosowy

No Comment

Leave a reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.