Pudding z chia i mango – raw

Pyszne i proste w przygotowaniu śniadanie lub deser.

Wbrew opinii nasiona chia nie są bardzo drogie, na przygotowanie deseru dla jednej osoby wystarczą 2 łyżeczki, to raptem ok 10 g, ostatnio kupiłam w sklepie 250 g paczkę za 10 zł. Wiem, że przez internet można kupić jeszcze taniej. Można np. wziąć 1 kg (znalazłam w necie za ok 22-25 zł) w kilka osób i nasza kieszeń tak nie odczuje tego wydatku 🙂

Składniki (na słoik ok 330 ml):

– 2 pełne łyżeczki nasion chia,
– surowe mleko roślinne (ja użyłam kokosowego, ale dobre będzie np migdałowe, słonecznikowe),
– 1/2 mango,
– opcjonalnie 2 – 3 truskawki świeże lub suszone,

Wykonanie:

Wsypać chia do słoika, zalać do połowy słoiczka mlekiem, dodać drobno pokrojone mango i truskawki, wymieszać dobrze. Gdy jeszcze brakuje płynu w słoiku, uzupełnić prawie cały mlekiem, jeszcze raz dokładnie wymieszać. Odstawić na noc do lodówki. Rano wyciągamy słoiczek i zabieramy do pracy 😉 lub zjadamy w domu (oczywiście nie takie bardzo zimne, lepiej poczekać aż się ociepli).

Smacznego!!!

Zapisz

Zapisz

print

Podziel się swoją opinią
Edyta Stępczyńska
Edyta Stępczyńska

Szefowa kuchni, weganka, blogerka. Autorka "Wegańskiej Kuchni Polskiej".

Artykuły: 692

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *