Sushi wegańskie

Składniki:

– 4 arkusze glonów nori,
– 1 szklanka ryżu do sushi,
– pół awokado,
– kawałek zielonego ogórka,
– ok 1/4 tofu marynowanego (firmy polsoja),
– 2 -3 garście małego szpinaku,
– sos sojowy,
– ocet ryżowy,
– sól, cukier,
– ew. imbir marynowany.

Wykonanie:

Zanim zaczniemy zawijać sushi trzeba najpierw ugotować ryż i go ostudzić! Nie należy robić sushi z ciepłym ryżem!
Ryż przed gotowaniem moczymy ok 30 minut, wylewamy wodę i płuczemy go. Zalewamy ryż w proporcji 1:1, gotujemy na małym ogniu 10 minut tak by ryż wchłonął wodę, przykrywamy i zostawiamy go jeszcze na 10-15 minut. Odstawiamy do ostygnięcia. Gdy już ostygnie doprawiamy sosem sojowym, octem, odrobiną cukru i ew. soli.
Szykujemy składniki potrzebne do sushi, tak by mieć wszystko pod ręką. Kroimy w paski tofu, ogórka, awokado, szpinak myjemy. Stawiamy obok deski (talerza) miskę z zimną wodą.
Układamy płat nori na macie bambusowej (nie musi być specjalna do sushi) owiniętej folią spożywczą. Dłonie moczymy w wodzie bierzemy trochę ryżu w dłonie układamy na środku nori i zmoczonymi palcami “rozciągamy” ryż na płacie nori, zostawiając od góry pasek ok 2 cm bez ryżu. Układamy na ryżu liście szpinaku, na brzegu arkusza (od siebie) układamy wzdłuż ogórki, na nich awokado i tofu (można również położyć kawałki imbiru marynowanego). Ciasno zawijamy (idzie bez problemu), pomagając sobie matą. Zawinięte sushi, kroimy bardzo ostrym nożem na pół i każdą połowę na 3 – 4 kawałki.
Sushi świetnie smakuje z sosem sojowym (w miseczce) w którym je maczamy.

Smacznego!!!

print
Podziel się swoją opinią
Edyta Stępczyńska
Edyta Stępczyńska

Szefowa kuchni, weganka, blogerka. Autorka "Wegańskiej Kuchni Polskiej".

Artykuły: 692

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *