Racuchy z musem jabłkowym


Szybkie do przygotowania i pyszne śniadanie 🙂
Pomysł z bloga “Śmierć kanapkom”.
Moje niestety nie wyszły takie puchate. To dlatego że robiłam pół na pół mąkę pełnoziarnistą z białą (no i troszkę się przypiekły te pierwsze którym akurat zdjęcia robiłam ;-), później nie było już czasu na robienie zdjęć bo racuchy zaczęły znikać 😉 ).

Składniki:

– ok 3/4 kubka mąki pełnoziarnistej,
– ok 3/4 kubka mąki białej,
– 4 łyżki cukru,
– 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
– 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
– 1 szklanka musu jabłkowego,
– 2 łyżki octu jabłkowego,
– 4 łyżki oleju rzepakowego (nierafinowanego),
– ok 1 i 1/2 szklanki wody,
– trochę oleju do smażenia.

Wykonanie:

Wymieszać suche składniki, dodać mus jabłkowy, ocet, olej i po trochu wodę do uzyskania bardzo gęstej konsystencji.
Nakładać ciasto łyżką na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju, smażyć do zbrązowienia (nie tak długo jak ja 😉 ), bardzo delikatnie przekładając na drugą stronę. Układać na talerzu wyłożonym papierem ręcznikowym.
Jeść same, z ulubionymi powidłami lub dżemem.

Smacznego!!!

Drukuj
Previous Naleśniki nadziewane soczewicą
Next Pasztet z bakłażana

2 komentarze

  1. Avatar
    marlak
    17 maja 2016
    Odpowiedz

    Kubek tzn ile? 200ml, 250ml? Czy więcej?

    • Avatar
      17 maja 2016
      Odpowiedz

      marlak, wtedy używałam zwykłego kubka, czyli takiego 250 ml, teraz używam miarek angielskich (1 cup czyli mniejszych trochę) 🙂

Leave a reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *