Sakiewki z ciasta francuskiego

Kiedy nie chce nam się wymyślać a mamy w domu gotowe ciasto francuskie, łatwo możemy z niego wyczarować coś dobrego, zarówno na słodko jak i słono.
Ja zrobiłam pyszne sakiewki/wiatraczki z nadzieniem.

Składniki (dla 2 osób):

– 1 opakowanie ciasta francuskiego,
– 1 mały por,
– kawałek selera,
– ok 300 g pieczarek,
– 1 marchewka (wyjęłam z gotującego się bulionu)

– sól, pieprz ziołowy, gałka muszkatołowa,
– olej.

Wykonanie:

Por kroimy w cienkie półplasterki, selera trzemy na tarce, pieczarki kroimy w małe kawałki.
Na rozgrzany olej wrzucamy por, gdy trochę zmięknie dodajemy seler a na końcu pieczarki, smażymy razem do miękkości, dodajemy pokrojoną w kostkę marchew, przyprawiamy.
Ciasto francuskie rozwijamy, przekrawamy wzdłuż i na mniejsze kawałki wszerz (powinno wyjść 8 kwadratów). Na każdy kawałek ciasta nakładamy dużą łyżkę nadzienia, rogi zakładamy na nadzienie jeden po drugim, tworząc coś w rodzaju wiatraczka, sakiewki.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku zgodnie z tym co na opakowaniu jest napisane, ja piekłam w kombiwarze (ok 20 minut).

Smacznego!!!

print
Podziel się swoją opinią
Edyta Stępczyńska
Edyta Stępczyńska

Szefowa kuchni, weganka, blogerka. Autorka "Wegańskiej Kuchni Polskiej".

Artykuły: 692

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *