Zrobiłam pyszną sałatkę z ciecierzycą upieczoną w przyprawie gyros, inspiracją była TA sałatka.
Składniki:
– puszka ciecierzycy,
– 2 pomidory,
– 1 cebula,
– 2 ogórki konserwowe,
– kilka czarnych oliwek,
– szczypiorek,
– zielony ogórek,
– szpinak baby,
– roszponka (można użyć sałaty lodowej),
– przyprawa gyros,
– olej,
– sól, pieprz.
Wykonanie:
Ciecierzycę bardzo dobrze odsączyć, polać ją 1 łyżką oleju, posypać sporą ilością przyprawy gyros. Piekarnik rozgrzać do ok 180 stopni, ciecierzycę rozłożyć na papierze do pieczenia i piec ok 15 – 20 minut.
Pokroić ogórki i cebulę w ćwierć plastry, pomidory w kawałki, oliwki w plastry, szczypiorek posiekać. Wymieszać warzywa ze sobą, dodać sałatę i szpinak (lub sałatę lodową), dodać wystudzoną ciecierzycę, przyprawić, gdy będzie sucha dodać trochę oleju.
Najlepsza będzie gdy trochę się przegryzie.
Smacznego!!!