Sałatka a’la gyros z ciecierzycą

Zrobiłam pyszną sałatkę z ciecierzycą upieczoną w przyprawie gyros, inspiracją była TA sałatka.

Składniki:

– puszka ciecierzycy,
– 2 pomidory,
– 1 cebula,
– 2 ogórki konserwowe,
– kilka czarnych oliwek,
– szczypiorek,
– zielony ogórek,
– szpinak baby,
– roszponka (można użyć sałaty lodowej),
– przyprawa gyros,
– olej,
– sól, pieprz.

Wykonanie:

Ciecierzycę bardzo dobrze odsączyć, polać ją 1 łyżką oleju, posypać sporą ilością przyprawy gyros. Piekarnik rozgrzać do ok 180 stopni, ciecierzycę rozłożyć na papierze do pieczenia i piec ok 15 – 20 minut.
Pokroić ogórki i cebulę w ćwierć plastry, pomidory w kawałki, oliwki w plastry, szczypiorek posiekać. Wymieszać warzywa ze sobą, dodać sałatę i szpinak (lub sałatę lodową), dodać wystudzoną ciecierzycę, przyprawić, gdy będzie sucha dodać trochę oleju.
Najlepsza będzie gdy trochę się przegryzie.

 

Smacznego!!!

print
Podziel się swoją opinią
Edyta Stępczyńska
Edyta Stępczyńska

Szefowa kuchni, weganka, blogerka. Autorka "Wegańskiej Kuchni Polskiej".

Artykuły: 690

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *