Sałatka makaronowa

Szybka sałatka, trochę w śródziemnomorskim klimacie 😉

Składniki:

– makaron pełnoziarnisty penne (ok 1 i 1/2 szklanki),
– 1/2 papryki czerwonej,
– 1/2 papryki żółtej,
– 1 łodyga selera naciowego,
– 3 pomidory suszone (użyłam tych z oliwy),
– 6 – 7 dużych zielonych oliwek greckich (moje były nadziewane pomidorami suszonymi),
– garść rukoli,
– 3 łyżeczki koperku,
– ugotowane różyczki brokuła,
– sól, pieprz, zioła prowansalskie (lub sól prowansalska),
– olej (może być trochę smakowej oliwy np ostrej chili).

Wykonanie:
Każdą rurkę makaronu przekroić na 3 części (po skosie), żeby krótkie penne wyszło 🙂 dodać do niego pokrojone w krótkie paski papryki, pomidory suszone, oliwki, selera naciowego (plastry), pokrojoną rukolę, małe różyczki brokuła, posiekany koperek. Delikatnie wymieszać (np potrząsając miską, przyprawić, dodać olej, jeszcze raz wymieszać. Odstawić do lodówki żeby się trochę przegryzła.


Smacznego!!!

print
Podziel się swoją opinią
Edyta Stępczyńska
Edyta Stępczyńska

Szefowa kuchni, weganka, blogerka. Autorka "Wegańskiej Kuchni Polskiej".

Artykuły: 692

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *