Proste, pyszne i szybkie 🙂
Składniki:
– kostka tofu 300 g,
– 1 opakowanie kiełków na patelnie 200 g,
– 1 łyżka maki groszkowej lub kukurydzianej,
– 1 ząbek czosnku,
– sos sojowy, pieprz,
– olej,
– sałata (np. roszponka).
Wykonanie:
Tofu, wyjąć z torebki, położyć na talerzu, żeby się odsączyło dobrze, położyć na nim deskę i obciążyć ją czymś ciężkim. Zostawić w ten sposób na minimum 30 minut (można w tym czasie odwrócić tofu).
Odsączone tofu pokroić w sporą kostkę, polać sosem sojowym, wymieszać, odstawić na kolejne 30 minut. Po tym czasie tofu delikatnie posypać mąką i wymieszać, tak żeby się nią pokryło (dzięki temu będzie miało chrupiącą skórkę). Smażyć na rozgrzanym oleju (najlepiej rzepakowym nieoczyszczonym), aż będzie brązowe, wrzucić kiełki i smażyć razem z tofu przez ok 2 -3 minuty (aż kiełki przestaną być surowe) ciągle mieszając, dodać przeciśnięty ząbek czosnku, przyprawić pieprzem i ew. solą.
Podawać na ciepło na liściach sałaty.
Smacznego!!!
Tofu bardzo nasiąkło sosem sojowym, przez co było słone i niejadalne 🙁
Warto dodać wskazówkę ile powinno się dodać sosu sojowego.