Tofu z kiełkami z patelni

Proste, pyszne i szybkie 🙂

Składniki:

– kostka tofu 300 g,
– 1 opakowanie kiełków na patelnie 200 g,
– 1 łyżka maki groszkowej lub kukurydzianej,
– 1 ząbek czosnku,
– sos sojowy, pieprz,
– olej,
– sałata (np. roszponka).

Wykonanie:

Tofu, wyjąć z torebki, położyć na talerzu, żeby się odsączyło dobrze, położyć na nim deskę i obciążyć ją czymś ciężkim. Zostawić w ten sposób na minimum 30 minut (można w tym czasie odwrócić tofu).
Odsączone tofu pokroić w sporą kostkę, polać sosem sojowym, wymieszać, odstawić na kolejne 30 minut. Po tym czasie tofu delikatnie posypać mąką i wymieszać, tak żeby się nią pokryło (dzięki temu będzie miało chrupiącą skórkę). Smażyć na rozgrzanym oleju (najlepiej rzepakowym nieoczyszczonym), aż będzie brązowe, wrzucić kiełki i smażyć razem z tofu przez ok 2 -3 minuty (aż kiełki przestaną być surowe) ciągle mieszając, dodać przeciśnięty ząbek czosnku, przyprawić pieprzem i ew. solą.
Podawać na ciepło na liściach sałaty.

Smacznego!!!

print
Podziel się swoją opinią
Edyta Stępczyńska
Edyta Stępczyńska

Szefowa kuchni, weganka, blogerka. Autorka "Wegańskiej Kuchni Polskiej".

Artykuły: 692

Jeden komentarz

  1. Tofu bardzo nasiąkło sosem sojowym, przez co było słone i niejadalne 🙁

    Warto dodać wskazówkę ile powinno się dodać sosu sojowego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *