Sałatka ogórkowa do słoików na zimę

Sezon ogórkowy trwa, w mojej kuchni przewijają się kilogramy ogórków, przerabiam je na różne sposoby, pikle (tutaj), kanapkowe (tutaj),  będą też kiszone i korniszony. Wczoraj i dzisiaj naszykowałam 13 l sałatki z ogórków (15 kg) nazywanej wdzięcznie 😉 śmierdziuchem. Nazwa oczywiście bierze się z zapachu jaki się nad nimi unosi w czasie leżakowania a wynika on z dodatku cebuli i czosnku do ogórków. Ale nie bójcie się, ona jest pyszna 🙂

Składniki:

  • 4 kg ogórków (mogą być duże ale nie przerośnięte),
  • 4 łyżki soli,
  • 4 duże ząbki czosnku,
  • 4 duże cebule,
  • 4 łyżki octu jabłkowego
  • 4 łyżki oleju.

Wykonanie:

Ogórki umyć, obrać, pokroić (najłatwiej przy pomocy malaksera lub ew. ręcznej mandoliny lub tarki) w plastry 2 – 3 mm. Wrzucić je do miski, dodać pozostałe składniki (można również trochę pieprzu dodać), wymieszać je dokładnie, przykryć szczelnie (żeby zapach się nie wydostawał 😉 ) i odstawić na noc. Rano układamy ogórki ciasno w słoikach, ale tak by było w nich trochę płynu. Pasteryzujemy je (oczywiście zalewamy słoiki zimną wodą) ok 20 minut od czasu zagotowania, dokręcamy słoiki i odwracamy (stawiamy na nakrętce), pozostawiamy do wystygnięcia, chowamy głęboko do spiżarki, żeby nas nie kusiło 😉

IMG_0245 (2)

Smacznego!!!

print

Podziel się swoją opinią
Edyta Stępczyńska
Edyta Stępczyńska

Szefowa kuchni, weganka, blogerka. Autorka "Wegańskiej Kuchni Polskiej".

Artykuły: 692

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *