Sezon ogórkowy trwa, w mojej kuchni przewijają się kilogramy ogórków, przerabiam je na różne sposoby, pikle (tutaj), kanapkowe (tutaj), będą też kiszone i korniszony. Wczoraj i dzisiaj naszykowałam 13 l sałatki z ogórków (15 kg) nazywanej wdzięcznie 😉 śmierdziuchem. Nazwa oczywiście bierze się z zapachu jaki się nad nimi unosi w czasie leżakowania a wynika on z dodatku cebuli i czosnku do ogórków. Ale nie bójcie się, ona jest pyszna 🙂
Składniki:
- 4 kg ogórków (mogą być duże ale nie przerośnięte),
- 4 łyżki soli,
- 4 duże ząbki czosnku,
- 4 duże cebule,
- 4 łyżki octu jabłkowego
- 4 łyżki oleju.
Wykonanie:
Ogórki umyć, obrać, pokroić (najłatwiej przy pomocy malaksera lub ew. ręcznej mandoliny lub tarki) w plastry 2 – 3 mm. Wrzucić je do miski, dodać pozostałe składniki (można również trochę pieprzu dodać), wymieszać je dokładnie, przykryć szczelnie (żeby zapach się nie wydostawał 😉 ) i odstawić na noc. Rano układamy ogórki ciasno w słoikach, ale tak by było w nich trochę płynu. Pasteryzujemy je (oczywiście zalewamy słoiki zimną wodą) ok 20 minut od czasu zagotowania, dokręcamy słoiki i odwracamy (stawiamy na nakrętce), pozostawiamy do wystygnięcia, chowamy głęboko do spiżarki, żeby nas nie kusiło 😉
Smacznego!!!
Super! A bez oleju wyjdzie?
Wyjdzie na pewno.
Salatka z ogorkow do sloikow. – Przepis na Przepis na salatka z ogorkow do sloikow. – MojeGotowanie.pl
Ten przepis znam od lat 10, od koleżanki z pracy, ona go zna od Mamy, więc raczej nie z mojego gotowania 😉